Најновије

РЕАКЦИЈА МОСКВЕ: НАТО мења политичку карту Европе, то не може проћи без последица!

Званична Москва је поводом увлачења Црне Горе у НАТО званично упозорила западну војну алијансу да ће Русија одговорити на њене покушаје да у своју корист измени "политичку географију Европе".

Кремљ (Фото: kremnlin.ru)

- Управо потписани протокол о прикључивању Црне Горе Вашингтонском споразуму само потврђује стремљење Брисела да максимално форсира процес ступања у алијансу и да му обезбеди неповратни карактер, рекла је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова. Она је нагласила да се вештачко увлачење Подгорице у Алијансу остварује на основу тајних договора са црногорском врхушком и без узимања у обзир мишљења грађана те земље, чак и без поштовања оних демократских принципа и процедура чији је НАТО активни декларативни заговорник. - Овај најновији покушај НАТО-а да измени војно-политички пејзаж Европе - нарочито у условима отвореног курса алијансе на декларативном "обуздавању" Русије - неизбежно задире у интересе Русије и принудиће нас на одговарајућу реакцију, нагласила је Захарова. Руска дипломатија посебно је апострофирала део изјаве генералног секретара НАТО, Јенса Столтенберга, да је чланство Црне Горе у алијанси сигнал да њена врата остају отворена за све нове и нове земље. Руски медији данас су, иначе, објавили процену познатог америчког експерта за Русију Стивена Коена да око Русије није било овакве концентрације непријатељских снага још од 1941. године. - С обзиром да САД контролишу НАТО, имам питање за Вашингтон: зар нам није јасно да се крећемо ка реалном рату са Русијом? Или се ради о плану да испровоцирамо Русију на војна дејства? - Каже Коен. Он се огласио поводом америчке базе ПРО у Румунији.
- Ако САД заиста нису свесне могућих последица онога што чине - онда је време да се пробуде. А ако се ради о другој могућности, то јест, ако САД нису против рата са Русијом - онда су Сједињене Државе сишле с ума. Јер, тај рат би се на крају, овако или онако, завршио применом нуклеарног оружја једне од страна. Црна Гора од данас има статус посматрача у НАТО, пошто су шефови дипломатије 28 чланица Алијансе потписали протокол о приступању ове државе том савезу. Извор: fakti.org/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА