Најновије

ВУЧИЋ ЗНА БОЉЕ ОД БРИТАНАЦА: Србија наставља свој европски пут

- Влада Србије зна шта је добро за наше грађане, а то је европски пут и бољи животни стандард. Сада ће Велика Британије имати дозу нестабилности, али оно што је за нас кључно то су - стабилност и просперитет земље - поручио је Александар Вучић на данашњој конференцији за новинаре поводом Брегзита.

Вучић (Фото: ЈуТјуб)

- Они иду својим путем, а Србија ће дати све од себе да негује односе са Великом Британијом и надамо се да ћемо у томе и успети - поручио је Вучић и нагласио да ће Србија наставити свој европски пут.
Како је рекао, прве реакције из света односе се на негативне ефекте Брегзита на светски финансијски сектор, али да се Влада Србије труди да ту одржи стабилност.
- Гарантујем грађанима Србије да неће битзи значајнијих поремећаја финансијске и економске стабилности, какве видимо у многим земљама - рекао је премијер.
То, рекао је, може да гарантује захваљујући паметној политици коју смо водили, а не бирали лака решења, каква су долазила са југа Медитерана.
Динар неће слабити
Како је рекао, тренутни скок евра у Србији на 124 динара, одмах је спуштен интервенцијом Народне банке Србије.
Он је додао да може да се догоди да имамо проблема са повећањем ценом обевезница, јер је реч о пре свега немачким обвезницама.
- Верујем да ћемо у наредном периоду успети да набавимо и да се задужимо по најнижем курсу и у Уједињеним Емиратима и на неким другим местима. Успели смо да смањимо дуг за око 700 милиона евра, у овом тренутку само због промене курса евра према долару он је увећан за 150 милиона, али других проблема нећемо да имамо - истакао је Вучић.
Новац који ћемо да узмемо од Уједињених Емирата користићемо као "хеџ фонд", да доларима финансирамо доларске дугове, додао је Вучић, уз напомену да је највећи део дугова сервисирано у првих шест месеци.
И са Николићем о стабилности
Вучић је апеловао на "све наше људе", односно да се сви органи јавне власти понашају одговорно и дисциплиновано, јер "морамо да сачувамо стабилност".
- Томе морамо да буде потпуно посвећени - рекао је Вучић и додао да се данас састао и са председником Србије Томиславом Николићем.
Како је истакао, морамо да сачувао и нашу финансијску стабилност, односно да очувамо стабилност динара.
О референдуму у Србији: Када дођу на власт, нека воде своје политику
На питање шта мисли о томе да се у Србији одржи референдум о уласку у ЕУ, Вучић је рекао: "Када победе на изборима, капа доле, водите политику како хоћете".
Наш народ није гласао за идиоте
- Ово је дисциплинована влада, одговорна, која не замлаћује наш народ - поручио је премијер и додао да народ овде није гласао за разне идиоте, као у неким другим земљама, које су своје земље одвели у пропаст.
- А овде није тако, јер Србија не иде у пропаст, већ само на боље - истакао је премијер и додао да није фасциниран "таквим идејама" (о расписивању референдума о уласку у ЕУ).
Не знам каква ће сада бити политика проширења
Што се тиче тога да ли ће сада европски пут Србије бити успорен, односно да се због Брегзита мења политика проширење ЕУ, Вучић је рекао да "не зна, да нема кристалну куглу".
- Ово је највећи политички земљотрес, сигурно ће оставити и кратокорчне и дугорочне последице, али не знам каква ће сада бити политика проширења - рекао је Вучић и додао да верује у Ангелу Меркел и да ће она предузети одговорне кораке.
ЕУ више није централно место на свету
Како је објаснио, наш политички проблем је сада то што Европска унија више није централно место на свету, али да је за нашу земљу сада важно да буде отоврена према целом свету и да се окрене привлачењу инвестиција и из Кине, Русије и Америке.
- Јасан је наш пут према ЕУ, али не и затварање према другим земљама. А пут у ЕУ једини је који гарантује просперитет - поручио је он.
На питања новинара колико су реалне најаве да Србија буде у ЕУ до 2020. године, он је истакао да нису биле најаве да ће Србија ућу у ЕУ те године, већ да ће до тада да завшри свој посао достизања стандарда.
- Ми ћемо све да урадимо да то до тада завршимо, а шта ће тада да се деси, видећмо, нећу да будем Баба Ванга - рекао је премијер.
Наслушао сам се разних лудака
На питање новинара да ли ће пут Србије ка ЕУ бити успорен, Вучић је рекао да се прича о томе наслушао од "разних стручњака и из левице и деснице и разних лудака...", али да ће "Србија да настави свој европски пут и да ће бити добро место за живот".
- Једино око чега гледам у Бога је кукуруз, за све остало уздамо се у наш рад - рекао је премијер и додоа, одговарајући на питање новинара, да се "Србија неће отакчити из тог воза који иде ка Европској унији".
Будућност "Фијата" у Србији загарантована
Он је још истакао и да је будућност "Фијата" у Србији је загарантована.
Пре премијеровог обраћања јавности Влада Србије је одржала седницу, којој је присуствовала и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић, с обзиром на то да је разговарано о очувању пуне економске, финансијске и ценовне стабилности Србије. Шта је о БРЕГЗИТУ рекао лидер СРС Војислав Шешељ сазнајте ОВДЕ. Извор: Блиц/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА