Најновије

ДАЧИЋ О ОДЛУЦИ ЕУ ДА СЕ НЕ ОТВОРЕ ПОГЛАВЉА 23 И 24: Турска и Црна Гора могу, а ми не? Срамота!

БЕОГРАД - Шокиран сам одлуком ЕУ да не отвори преговарачка поглавља 23 и 24 са Србијом, а да отворе нова поглавља са Турском и Црном Гором, каже Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

"Таква одлука је срамна, несхватљива и понижавајућа за Србију, она је резултат политичке намере да се заустави или успори европски пут Србије. Она је отворени политички притисак на Србију да одустане од своје јасне политике заштите државних интереса", наводи Дачић.

Како каже, Србија је испунила све што се од ње тражило у процесу преговарања са ЕУ.

"Србија је кључ регионалне стабилности и улаже велике напоре у реформама које ће створити модерну европску земљу, зато ЕУ треба да прекине са трагикомичним објашњењима да нас блокира Хрватска и Велика Британија", истиче он. "Не, блокира нас ЕУ, јер ме нико не може убедити да цела ЕУ није утицајнија од Хрватске. Уосталом, ако ће Хрватска као земља која је починила геноцид над Србима у усташкој фашистичкој НДХ у којој се још пролама фашистички поздрав, и као земља која је протерала више од 200 хиљада Срба у акцији Олуја вршећи етничко чишћење, бити та која ће бити мерило за улазак у ЕУ, онда се са правом поставља питање идемо ли у правом смеру", додаје министар иностраних послова у техничкој влади.

Осим тога, он наводи да је одлука ЕУ неприхватљива за Србију и да ће предложити мандатару Вучићу да одржи хитне консултације о даљим потезима у области спољне политике уочи Париског самита 4. јула.

Европска унија договорила је отварање новог поглавља у преговорима са Турском, објавио је АФП позивајући се на изворе из ЕУ.  Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА