Најновије

ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЈА ПУЧА: Ко је покренуо тенкове у Истанбулу и Анкари?

ТУРСКА - Војни удар у Турској завршио се неуспехом, а сад се поставља питање ко заправо стоји иза њега и какви су га мотиви покренули.

Ко стоји иза пуча? (Фото: Синхуа)

Део војске је у ноћи између петка и суботе заузео државну телевизију, блокирао улице и прогласио да преузима власт у Турској. Побуњени војници узели су за таоце бројне војне заповеднике. Председник Реџеп Ердоган је са безбедне удаљености позвао народ да се одупре пучу, па су полиција и цивили савладали побуњенике у жестоком окршају. У сукобима је настрадао велики број људи.

Ухапшено је скоро 3.000 припадника војске, међу којима су и генерали. Осморо пучиста је побегло хеликоптером у Грчку где су затражили азил. Турске власти су затим извршиле и чистку у судству, сменивши 2.745 судија и ухапсиле су десет чланова Државног савета. На крају је Ердоган изашао као победник, али још нема сазнања о позадини и актерима пуча.

Ердоган је рекао да су кривци присталице Фетулаха Гулена. Утицајни муслимански свештеник Гулен некада је био близак пријатељ са турским председником, али сада се сматра једним од његових највећих противника и критичара.

Њихов савез се распао након што је приведено неколико десетина кључних Ердоганових пословних и политичких савезника због оптужби за корупцију у грађевинским пројектима, шверцовање злата и недозвољену трговину с Ираном. Ердоган је оптуживао његове присталице у полицији и правосуђу да стоје иза истраге о корупцији.

Суд у Турској у децембру 2014. године објавио је налог за хапшење Гулена, који је побегао у САД. Он је категорички негирао да стоји иза покушаја рушења владе.

- Најоштрије осуђујем покушај државног удара војске у Турској. Влада се осваја процесом слободних и фер избора. Као неко ко је преживео бројне државне ударе, сматрам увредом оптужбе да сам умешан у један такав покушај - рекао је он.

И организација његових прситалица негирала је умешаност у пуч.

Бивши командант ваздухопловних снага Турске генерал Акин Озтурк и командант Одељења за подршку и обуку Оружаних снага генерал Метин Ијидил означени су као вође пуча и биће процесуирани због велеиздаје.

Војска има разлога да буде незадовољна Ердоганом јер је од свог доласка на власт смањивао моћ војске. Он је предмет критике због тежње за апсолутном моћи, али и неуспешне борбе са терористима који све чешће нападају Турску. Међутим, јасно је да у покушају пуча није учествовала цела војска нити њен врх. Командант Акин је раније већ повезиван са Гуленом, а одраније се сумњало да ће се побунити

Реџеп Тајип Ердоган је својом тежњом ка апсолутизму створио многе непријатеље како у земљи тако и у свету. Међутим, чини се да је почео да се мења. Најпре се извинио Русији са којом је био у лошим односима након убиства руског пилота, а отоплио је односе и са Израелом. Занимљиво је и мишљење чеченског лидера Рамзана Кадирова, који тврди да иза покушаја војног удара у Турској стоји Запад.

- Сваки покушај долазио је из прозападно оријентисане војске. Иако је Ердоганово понашање амбивалентно, он је почео да води све независнију политику, што се Западу очигледно није свидело, као ни Ердоганова жеља да исламизује земљу и оживи Османско царство. Мада, ти са Запада вероватно ни не знају где су биле границе Османског царства - рекао је Кадиров.

Епилог сукоба је следећи: Ухапшен је велики број војника и официра, као и десет чланова Државног савета, највишег правно административног тела у тој земљи. Смењен је велики број судија, а трага се за још осумњичених за учешће у покушају државног удара. Ердоган је искористио пуч да се жестоко обрачуна са противницима, учврсти своју власт и приграби за себе још моћи. Он сам је за пуч рекао да је "поклон од Бога", па не чуди што бројни теоретичари завере, али и озбиљнији политички аналитичари сматрају да је ово био "лажни државни удар".

Према једној теорији, све је инсценирано, а према другој, влада Турске је знала унапред за спремање пуча, али га је дозволила јер је сматрала да пучисти неће имати шансе за победу.

- Вероватно ћемо ускоро бити сведоци избора на којима ће Ердоган и његова странка освојити огромну већину гласова - рекао је за "Политико" неименовани извор из Турске. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА