Најновије

ОТКРИВЕН ПЛАН ПУЧИСТА: Ево шта би било са Ердоганом да је успео државни удар?

Организатори пуча у Турској планирали су да оптуже Реџепа Тајипа Ердогана и његове сараднике за подржавање тероризма и преговоре с Радничком партијом Курдистана.

Илустрација (Фото: Синхуа/ Правда)

То су јавили турски медији позивајући се на документа које је открила полиција. Откривен је и захтев да се покрене судски поступак против турске владе. Он је пронађен током претреса канцеларије тужиоца Мехмета Села у Истанбулу, који је притворен након неуспелог државног удара.
Да су пучисти успели у намери свргавања Ердогановог режима, била би покренута истрага да су Ердоган и његови сарадници починили кривично дело помагања наоружаној организацији, тако што су игнорисали припреме терористичког напада, наводи извор из турског тужилаштва за агенцију Анадолија.
Према захтеву, који није потписан, али је датиран на 2016. годину, Ердоган и његови сарадници били би кривично гоњени због "процеса решавања" курдског питања у земљи који траје деценијама.
У документу који је упуц́ен канцеларији главног јавног тужиоца у Инеголу у Бурси, оптужује се турско руководство да подржава Радничку партију Курдистана (ПКК), која се у Турској сматра терористичком.
Најтеже су оптужени Ердоган, министар унутрашњих послова Ефкан Ала, шеф обавештајне службе Хакан Фидан, гувернери провинција, бивши премијер Ахмет Давутоглу и бивши заменици, а терете се за спровођење мировних разговора с вођством ПКК-а од 2009. до 2015. године.
Подсетимо, режим Реџепа Ердогана сменио је након неуспелог пуча око 50.000 људи. Како је навео Хуријет, великом чистком су обухваћена министарства унутрашњих послова, одбране, образовања, социјалних питања, финансија, као и кабинет премијера, обавештајна служба МИТ и директорат за верска питања.
Ухапшено је на хиљаде људи, а турски председник данима помиње и могућност поновног успостављања смртне казне која је званично укинута 2004. године у оквиру кандидатуре за чланство у Европској унији.
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА