Најновије

Хрвати платили Ватикану милион евра да Степинца прогласе за светца!

ЗАГРЕБ- Режим у Загребу за свако 'чудо' за које је наводно заслужан усташки кардинал Алојзије Степинац платили по 500.000 евра. Теолошка комисија Свете столице признала Степинцу два 'чудотворна исцељења'.

Алојзије Степинац (Фото: Јутјуб)

Хрватски проусташки режим, на челу с Колиндом Грабар Китаровић, који је недавно поништио пресуду из 1946. на 16 година робије кардиналу Алојзију Степинцу због покатоличавања Срба и сарадње с усташком НДХ, платио је милион евра како би Ватикан осведоченог злочинца прогласио за свеца!
Наиме, италијански новинар и истраживач Ђанлуиђи Нуци у књизи "Трговци у храму", у којој је писао о невиђеној корупцији у Ватикану, тврди да Теолошка комисија која одлучују о чудима признаје и она која се нису десила, и то по цени од 500.000 евра!
Управо та комисија је Степинцу крајем деведесетих признала једно сумњиво "чудотворно исцељење" којим је постао блажен (после чега је почео процес канонизације, прим. аут.). Иста ствар десила се и 3. јуна 2014, устврдио је Нуци, кад је Степинцу признала и друго чудо, колико му треба да би био проглашен свецем, због чега се сумња да су чланови комисије то наплатили најмање милион евра!?!
Према речима Јураја Батеља, промотера Степинчеве канонизације, чудо које је ватиканска комисија прихватила било је "изненадно оздрављење особе".
- Медицинска комисија састављена од врхунских стручњака за болест од које је оздравила једна особа донела је закључак да то оздрављење измиче спознајама медицинске науке и праксе. После тога је целокупна документација прослеђена Теолошкој комисији и она је одлучила да је то чудо... - устврдио је Батељ за хрватске медије, али није објаснио о каквом је оздрављењу конкретно реч, нити је именовао особу која је оздравила.
Италијански истражитељ Ђанлуиђи Нуци, међутим, тврди да свештеници у Ватикану продају чуда за кеш.
- Према католичким правилима, свецем се проглашава особа која је водила узоран живот, чинила херојска дела и чудотворна исцељења. У пракси је то другачије. Задужени за проглашење светаца узимају 500.000 евра по чуду, односно да би потврдили чудотворна исцељења, иако се она нису ни догодила - истиче Нуци.
Верски аналитичар Владимир Димитријевић каже да улагање у хрватског "државотворног свеца" није нимало чудно.
- О давању новца за канонизације писао је Ђанлуиди Нуци, новинар који је покренуо аферу "Ватиликс". Папа Јован Павле ИИ прогласио је Степинца блаженим 1998. у Марији Бистрици и отад му се подижу храмови у Хрватској. Сад његов статус треба дићи на светски ниво и новчано "подмазивање" је логично - наглашава Димитријевић.
И верски аналитичар Зоран Чворовић каже да је Ватикан за свеце проглашавао бројне инквизиторе или бискупа Јозафата Кунцевича, који је откопавао гробове и спаљивао кости Руса.
- Ако се ово зна, онда не чуди план за канонизацију Степинца. Не видим разлог да СПЦ учествује у поступку давања римокатоличке светости Степинцу јер је реч о јеретику... - закључује Чворовић.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА