Најновије

СТЕФАНОВИЋ: Илегална миграција заустављена; Повампирени фашисти владају у Загребу

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да се не може дозволити да Србија постане сабирни центар за мигранте које неће ниједна друга европска држава и да је неопходно свеобухватно решење за проблем мигрантске кризе.

Небојша Стефановић (Фото: ЈуТјуб)

Стефановић је Националном дневнику Пинка рекао да је око 700 људи који су у претходних неколико дана покушали да илегално пређу границу враћени, односно одустали су од тога када су уочили патроле. Оно што се сада дешава је да када схвате да не могу да уђу у Србију преко Бугарске, онда покушавају преко Македоније, и то је нови феномен, рекао је Стефановић и додао да је због тога недавно посетио границу са Македонијом. "Ангажовали смо довољан број снага и на тој граници и на свим другим путним правцима, не желимо да мигранти мисле да је дозвољено да крше законе и да илегално улазе", рекао је Стефановић. Данас, каже Стефановић, све је мање оних који успева илегално да уђе у Србију преко Бугарске и то захваљујући заједничким радом војске и полиције. "Упозоравамо их да иду на регуларне прелазе и да поштују наше законе", истакао је министар. Према његовим речима, превентивно се појачавају и патроле на административној линији са Косметом и на граници са Црном Гором. "Ту имамо ангажован велики број припадника војске и полиције и у копненој зони безбедности према административној линији са Косовом где се појачају патроле. И ту су покушали да виде да ли ће наићи на наше јединице. Ми смо поставили довољно снага да можемо да хватамо и кријумчаре и да одвраћамо људе од илегалних прелазака", закључио је Стефановић, истичући да су грађани Србије безбедни.

Повампирење фашизма у Хрватској

Министар Стефановић сматра да је подизање споменика усташком терористи Миру Баришићу забрињавајуће и да је веома тешко говорити о нечему што веома подсећа на повампирење фашизма и усташтва у Хрватској. "Имате ситуацију да је Миро Баришић осуђен правоснажном пресудом шведског суда за убиство нашег амбасадора Владимира Роловића на 18 година затвора", подсетио је Стефановић. Он је оценио да неко све време у Хрватској подупире усташке покрете, указујући да није Србија рехабилитовала Степинца, укинула пресуду Бранимиру Главашу, да није постројавала црнокошуљаше... Према његовим речима, то би озбиљним држава ЕУ требало да укаже да треба да се забрину. Стефановић је истакао да ће 4. августа бити одата пошта српским жртавама злочиначке акције Олуја, и то ће, како је рекао, бити организовано у насељу Бусије у Земуну. "Ми хоћемо да будемо другачији, хоћемо да на један цивилизован, достојанствен начин обележимо годишњу страдања српског народа, да подсетимо на злочине који су чињени над нашим народом, јер то не сме да се заборави", рекао је Стефановић. Он је истакао да Србија хоће мир и да је стабилност управо то што нама одговара, јер су и економски резултати управо такви. "То наравно значи да имамо право да поштујемо и жртве нашег народа и да подсетимо на те дане, зато ћемо у Бусијама на један величанствен, али на достојанствен начин да покажемо да постоји разлика између нас и њих, да постоји разлика између људи који постројавају црнокошуљаше у центру Загреба и људи који хоће на достојанствен начин да обележе и упозоре да се такве ствари никад више не би дешавале", истакао је министар.

Заштитник грађана се бави само политиком

Министар унутрашњих послова рекао је да се Заштитник грађана Саша Јанковић више не бави својим послом већ искључиво политиком. "Не видим где је надлежност Заштитника грађана када говори о роковима за формирање владе, поготово када се све одвија у складу са Уставом и законима наше земље", рекао је Стефановић. Он је додао да је очигледно да Јанковић, како је рекао, има неку врсту опседнутости премијером Александром Вучићем. "Не знам због чега има потребу да толико говори о томе, али то је очигледно нешто на шта ћемо морати да се навикнемо, да ли је то можда нека најава изборне кампање или нечег другог не знам, то ћемо видети", рекао је Стефановић. Он је истакао да с друге стране Александар Вучић жели да поштује институције, чак и када те институције све више личе на политиканство, а мање на оно што је закон предвидео.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА