Најновије

АНАЛИЗА: Да ли су Путин и Трамп "сродне душе"

БЕРЛИН– Републикански кандидат за председника САД Доналд Трамп хвали политику руског председника Владимира Путина, критикује НАТО и има разумевања за припајање Крима Русији, што је донедавно било незамисливо за једног америчког председничког кандидата.

Трамп (Фото: Синхуа)

И док амерички медији већ неко време пишу о „братској романси” између Трампа и Путина, неки аналитичари оцењују да би се пре могло говорити о „сродности душа” америчког председничког кандидата и руског председника, наводи Радио Дојче веле.
Међусобно дивљење Путина и Трампа је повезано са њиховим типом личности, сматра Мајкл О’Ханлон, стручњак за спољну политику америчке институције Брукингс, иначе ближе демократама. „Забрињава то што Трамп у Путину препознаје сродну душу. А све по начелу: „Ми јаке земље ћемо између себе поделити свет. Путин сме да задржи своју сферу утицаја докле год не дира нашу”, рекао је он, како преноси немачки радио, преноси Танјуг.
И Трампова констатација да је „НАТО организација која је саму себе надживела” звучи као да је Путинова, а амерички председнички кандидат је уз то рекао и да питање хоће ли САД бранити балтичке земље зависи од тога да ли су те земље спремне да за то довољно плате. 
Током викенда је уследила и изјава да би могао да замисли како САД службено признају анексију Крима. „Ја ћу то пажљиво размотрити. Након свега што сам чуо, људи са Крима више желе да буду са Русијом.”
У то се уклапа и да су се Трампови делегати побринули да на конгресу његових републиканаца не буде разматран захтев за повећање испорука оружја Украјини, додаје немачки радио.
Медији се уз то баве и питањем да ли су се њих двојица икада срели, које је због Трампових изјава прилично контроверзно.
Трамп је једном рекао да никада није срео Путина, а нешто пре тога да је у контакту са њим.
Неки новинари претпостављају да Трамп има пословне везе са руским олигарсима и да извлачи новац из Русије. То су шпекулације које Трамп и сам подстиче јер тврдоглаво одбија да обелодани свој обрачун пореза.
„Никада нисам срео Путина и заправо га не познајем. Једанпут је рекао о мени нешто лепо. И то је све. Никада га нисам срео”, рекао је Доналд Трамп.
У једном ранијем интервјуу Трамп је тврдио супротно: „Да, у контакту сам са Путином. И могу вам рећи да је он јако заинтересован за оно што ви и ја кажемо у овом интервјуу. Прибавиће материјал и погледаће га.” То је било крајем 2013, дакле пре две и по године. Амерички канал Еј-Би-Си прошлог викенда суочио је Трампа са његовим противречним изјавама.
„Не верујем да сам икада срео Путина”, рекао је водитељу Трамп. А он му је одвратио: „Али ви морате знати да ли сте се икада срели са Путином или не!”
Да ли 70-годишњи Трамп пати од амнезије? Или покушава да нешто сакрије? пита Радио Дојче веле.
Многобројни новинари су, како наводи немачки радио, почели да истражују ову тему.
Не постоји никакав протокол нити белешка о сусрету Трампа и Путина. Када је Трамп пре три године у Москви организовао такмичење за „Мис универзума” – желео је да се Путин појави као гост. Али то се није десило.
Имао је планове и за „Трампову кулу” и  хотел „Трамп” у Москви, али изгледа да су се они изјаловили. Пропао му је и покушај да заинтересује Русе за вотку „трамп”, наводи немачки радио.
Извор: Танјг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА