Најновије

Шта може "Европејац" Пленковић у атмосфери "хрватства"?

Обећање Андреја Пленковића да ће ХДЗ да отргне из десног ћошка, очигледно је наишло на добар одјек, пише Дојче веле.

Андреј Пленковић (Фото: Јутјуб)

Та странка би сада требало да се по други пут дефинише, оцењује између осталог штампа након избора у Хрватској.
Готово сви коментари и извештаји у штампи на немачком језику који се баве изборима у Хрватској, истичу разлике између новог председника Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андреја Пленковића и његовог претходника Томислава Карамарка. 
Берлинер цајтунг новог председника ХДЗ-а и могућег хрватског премијера Андреја Пленковића назива „увереним Европејцем“ и „дипломатом“, али истовремено указује и да би му то унутар странке могло донети проблеме. 
„Пленковић је неколико година провео у Европском парламенту и зато га критично посматрају с десног крила странке. У Хрватској су вера у 'хрватство' и један католички, до граница реакционарног изражени конзервативизам, веома раширени, поготово међу ХДЗ-овим бирачима. Тој чињеници не може да се отргне ни полиглота Пленковић.“ 

Потребне реформе 

Конзервативни Франкфуртер алгемајне цајтунг процењује како ће се избори одразити на економска кретања у Хрватској и закључује да ће се, упркос политичкој „пат-позицији“, привреда за сада кретати набоље. 
„Економија ће се за сада позитивно развијати, и то пре свега захваљујући туризму који профитира од криза у северној Африци и Турској“. 
Франкфуртски лист истовремено упозорава на потребу спровођења реформи и цитира стручњаке који су мање оптимистични након исхода избора. 
„Нисам оптимиста и мислим да ствари неће кренути набоље, односно да ће се кренути с реформама“, каже за Хермине Видовиц с Бечког института за међународне компаративну економију (WИИW). 
Она сматра да су неопходне дубоке реформе јавног сектора, образовања и тржишта рада. 
„Али на то се нико не усуђује да не би разљутио бирачко тело. Пре се прихвата чињеница да се млади исељавају, него што се нешто предузима“. 
Главни економиста Сбер-банке за југоисточну Европу Владимир Вано сматра да ће политичка стабилност бити одлучујућа ако се жели да се одржи процес скромног економског опоравка. 

Један губитник, без победника 

И у политичком извештају Франкфуртер алгемајне цајтунга под насловом „Хрватски конзервативци славе – пројекат Пленковић“, сумња се да ће тко бити у стању да покрене преко потребне реформе. 
„Мост и ХДЗ приморани су на прагматична решења. Остаје отворено да ли ће им поћи за руком да напокон покрену реформе“. 
Швајцарски Ноје цирхер цајтунг под насловом „Један губитник, али без победника“ након краћег осврта на забрану точења алкохола на постизборном слављу у централи ХДЗ-а, „како се не би поновиле прошлогодишње сцене“, закључује да нови председник те странке може да буде задовољан. 
„Упркос срамном наступу његове странке у прошлој влади, национални конзервативци су задржали отприлике исти број гласача“. 
То је, закључује се у тексту, једина заслуга Андреја Пленковића. 
„Обећање бившег дипломате и посланика у Европском парламенту да ће странку да отргне из десног ћошка у који ју је сатерао бивши председник Томислав Карамарко, очигледно је наишло на добар одјек. ХДЗ би сада требало да се, након ере Санадера, по други пут дефинише као хришћанско-демократска странка 'по европском кроју'.“ 

Земља разочараних 

Лево-либерални немачки дневник Зидојче цајтунг сматра да су грађани Хрватске на последњим изборима показали равнодушност. 
„Хрватска је постала земља људи без илузија. Само 53 одсто бирача потрудило се да гласа (на претходним је гласало 60 одсто). Посебно су се млади уздржали од избора“, наводи Зидојче цајтунг и закључује да је „демократија многе грађане разочарала“. 
Берлински Тагесзеитунг, указујући на однос снага у будућем Сабору који ни једној странци не омогућава лако састављање владе, доноси чланак под називом „Избори не доносе увек решење“ и указује на то да је још увек могућа влада у комбинацији социјалдемократа (СДП) и Моста који устрајава на својим кључним реформама друштва.
Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА