Најновије

Додик код Путина: Прст у око Западу?

Председник РС Милорад Додик изјавио је да је његова посета Русији раније договорена с кабинетом Владимира Путина, а да је одржавање референдума готова ствар.

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

Познаваоци прилика недводмислено кажу да је позив из Москве „јасна порука“, али да је на Путину да процени да ли ће отвореном подршком референдуму гурати западу прст у око.
Прст у око или не, Додик зна зашто иде у Москву.
„Референдум је готова ствар. Он ће се одржати 25., све техничке и друге припреме су урађене, а што се тиче оспоравања сви су урадили што су могли. Није пресудна чињеница да ли ја идем или не идем 22. тамо, него је пресудна наша одлука да тај референдум спроведемо и ми ћемо њега спровести“, рекао је председник РС Милорад Додик.
Судбину референдума одредиће политичка одлука Уставног суда, сматра Миша Ђурковић. Одлазак у Москву види као део „укупне политичке борбе“.
„Наравно, за Русију је страшно битна ова посета због тога што показује да има утицаја на актуелна кретања на Балкану што у укупној овој слагалици где свакодневно видимо одмеравања односа САД и Русије је део једне велике борбе. С друге стране за Додика је то страшно битна подршка пред сам референдум“, сматра  Миша Ђурковић из Института за европске студије.
На потезу је Москва која треба да покаже да ли им је потребан јачи конфликт са Западом због Балкана или не, сматра уредник НИН-а.
„То ће бити најснажнија леђа која Додик може да има“, каже уредник НИН-а Никола Томић.
Да ли очекујете да ће Путин да буде баш тако експлицитан?
„То је оно што Додик сигурно жели. Путин ће проценити да ли му је потребан прст у око Западу тиме што би снажно подржао додика“, додао је Томић.
Позив Путина Додику три дана пред одлуку је снажна подршка, сматра Томић, а да ли ће лидер Републике Српске из Русије донети „покер“ или „фул“ то зависи само од Москве. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА