Најновије

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ: Додик је као Босанац из вица!

Како се приближава 25. септембар, дан за који је заказан референдум у Републици Српској, тако и температура на Балкану полако расте. Милорад Додик ће три дана раније отпутовати у Москву, где ће, без сумње, добити подршку председника Русије Владимира Путина, што сигурно није по вољи Сарајеву, али и западним земљама.

Бакир Изетбеговић (Фото: Синхуа)

Бакир Изетбеговић, преседавајући Председништву, истиче да не треба причати о томе шта ће се десити уколико РС не одустане од референдума, него шта ће Додик урадити.
- Додик је тај који је институције РС увукао у ту противуставну и антидејтонску авантуру којој још не назиремо крај. У овом тренутку, у току су интензивни дипломатски напори с циљем да поступци РС остану у оквирима устава БиХ и дејтонског мировног споразума. Јасно је да излазак из тих оквира може имати несагледиве последице, пре свега уколико се испостави да је ово пробни балон за далеко опасније референдуме које су Милорад Додик и странка СНСД најављивали. Овај референдум је црвена линија, евентуални референдум о издвајању РС из БиХ, који је најављиван за 2018, значио би њен прелазак, што је и међународна заједница кроз Веће за имплементацију мира јасно истакла. Било би добро да Додик донесе рационалну одлуку у интересу свих грађана РС и БиХ, те да уместо референдума тражи модалитет испуњавања одлуке Уставног суда БиХ. На питање шта приватно мисли о Додику Изетбеговић одговара: - Милорад Додик је снажан лидер и вешт политичар. Мислим да те квалитете често користи у погрешне сврхе, креирајући сукобе уместо да се фокусира на напредак и развој, на заједнички интерес. Он је попут оног Босанца из вица који вози аутопутем из супротног смера, уверен да стотине других возача греши - можете се дивити његовим вештинама и бравурама, али знате да је удес неминован ако настави у истом правцу. За Александара Вучића каже да је млад и динамичан лидер, који је на своја плећа преузео велику одговорност као и да не слажу се у свему , али да у основи имају коректне међусобне односе и деле спремност да развију односе БиХ и Србије на основу узајамног уважавања и заједничких интереса, који и те како постоје. На питање да ли се плаши новог ратног сукоба у БиХ каже да се не плаши, али да је забринут. "Забринут сам због могућности да неко донесе криве процене и на основу тих процена донесе криве одлуке, па отвори могућност да конфликтна ситуација ескалира у директан сукоб. Уверен сам да сукоб никоме није у интересу, да од њега нико не може имати користи, а сви ће имати штету. Трендове који воде у правцу ескалације морамо на време зауставити да не бисмо после сви испаштали". Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА