Најновије

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Босна се распада!

Немачка штампа пише данас о референдуму у Републици Српској и оцењује да се БиХ због свега суочава са опасношћу од дестабилизације, па и од распада.

Босна и Херцеговина (Фото: Јутјуб)

„Овде је у питању много више од ’државног празника‘. Референдум у Републици Српској би БиХ 20 година након Дејтонског споразума могао поново да гурне у понор“, оцењује „Тагесцајтунг“.
- Може се веровати да је Милорад Додик, уздрмани председник Републике Српске, након тог успеха спреман за даљу ескалацију: на референдум о одвајању од БиХ. У подршку Москве Додик при томе може бити сигуран. За Додика и његове присталице није у питању ништа мање него националистички сан да се формира "Велика Србија" - пише тај лист. Не изненађује стога, додаје се, да је већинско бошњачко становништво на референдум реаговало са негодовањем. - Срби би могли, додуше, да напусте БиХ - али без земље - кажу Бошњаци недвосмислено, што је једнако претњи ратом. Наравно, и у Бриселу и у Вашингтону знају какво опасно заоштравање ситуације би могло да се догоди у БиХ. Ипак, ствари још нису отишле тако далеко. Упркос њиховом пркосном гласању на референдуму, већина босанских Срба, што показују сва испитивања јавног мњења, и даље жели да буде део Европе и да уђе у ЕУ. - Ипак, да би то постигли морају да буду спремни на склапање компромиса. Тренутно то не изгледа тако - закључује у коментару за „Тагесцајтунга“ Ерих Ратфелдер. „Берлинер цајтунг“ оцењује да босански Срби показују мишиће, те да је референдум о државном празнику тест за отцепљење. „Цајт онлајн“ преноси став ЕУ о референдуму која га је оценила нелегалним. - У сукобу око државног празника у Републици Српској, Европска комисија је подржала централне власти у Сарајеву. Референдум нема правну основу - навела је портпаролка Комисије Маја Коцијанчич. Она је од свих страна затражила да сукоб реше „унутар постојећих уставних оквира и конструктивним дијалогом“, пише „Цајт“. Грађани РС су великом већином заокружили „да“, известила је Н-ТВ у извештају о референдуму уз оцену да „БиХ прети распад“. - Становници Републике Српске су се великом већином изјаснили за то да 9. јануар буде Дан Републике Српске. Сада вођа Срба у БиХ Милорад Додик ради на независности РС од БиХ - наводи та телевизија. Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА