Najnovije

"Ruska vojska sprečila Obamu da sruši Asada"

Ruski vazdušni napadi u Siriji doneli su značajne uspehe, Sirijska vojska sve više napreduje na terenu, a deluje da su Obamini napori da nađe rešenje za sukobe propali, navode američki mediji.
Ruska baza Hmejmim u Siriji (Foto: Rusko ministarstvo odbrane)

Ruska baza Hmejmim u Siriji (Foto: Rusko ministarstvo odbrane)

Sada ne postoje jaki razlozi da Vašington traži ostavku sirijskog predsednika Bašara al Asada. Posle 3 i po meseca nemilosrdnih vazdušnih napada Ruske armije, sve je manje verovatno da će Asad biti uklonjen sa vlasti, uprkos petogodišnjim protestima protiv njegove vladavine, tvrde dobro obavešteni Amerikanci.

"SAD moraju da priznaju vojni uspeh Rusije"

Ruska vojna intervencija pomogla je sirijskim snagama da napreduju na nekoliko frontova, uključujući tu severne, južne i centralne regione u zemlji. Iz tih razloga, SAD više nemaju moć da diktiraju uslove pregovaranja, kao ni da zahtevaju da u njima učestvuju grupe koje Rusija i izabrana sirijska vlada smatraju "teroristima". Američki ministar odbrane Čak Hejgel izjavio je da je spoljna politika SAD-a "uhvaćena u zamku" isticanjem zahteva da Asad mora da ode sa vlasti. Umesto toga, smatra Hejgel, američka administracija trebalo je da postavi pitanje "Šta dolazi posle Asada"? Što je još gore po politiku SAD-a, ruski vojni uspesi izbacili su na videlo američku nedoslednost u Siriji i na celokupnom Bliskom istoku. Po rečima analitičara Simora Herša, američka vojska "mora da prizna ruski vojni uspeh u Siriji". - Mržnja Vašingtona prema Asadu, kao ni antiruska politika nikada nisu bili logični. SAD treba da se okrenu bliskijoj saradnji sa Rusijom da bi se pobedio zajednički neprijatelj, a to su džihadisti - zaključuje Herš.
Pročitajte još:EKSKLUZIVNI SNIMAK: Supersonični bombarder poliva položaje terorista (VIDEO)Sirijska vojska osvojila strateški važan grad u DeriNovi američki dron oboren od strane „stare“ sovjetske rakete (VIDEO)
Izvor: Vesti onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA