Najnovije

ČEPURIN ZAHTEVA PRAVDU: Zapad da isplati odštetu za bombardovanje Srbije!

Umesto da ucenjuje i postavlja ultimatume, Zapad bi morao da isplati milionsku odštetu za bombardovanje Srbije, poručuje Aleksandar Čepurin, a šteta se procenjuje na 100 milijardi dolara.

Aleksandar Čepurin (Foto: JuTjub)

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin zatražio je od NATO pakta da Srbiji isplati milionsku odštetu za zločinačku agresiju 1999. godine, umesto što je stalno ucenjuje i postavlja joj razne ultimatume. Učestvujući na okruglom stolu Centra za razvoj međunarodne saradnje pod nazivom "Srbija, NATO, Rusija - šta je srpski interes", Čepurin je poručio da Rusija nikada nije bila protiv pristupanja Srbije u članstvo u EU. Međutim, dodao je Čepurin, Moskva se oštro protivi pretnjama koje stižu od NATO pakta i Evropske unije.

Dupli aršini

Ruski ambasador naglasio je da NATO mora Srbiji da isplati štetu nastalu bombardovanjem od pre 17 godina, koju neki stručnjaci procenjuju na čak 100 milijardi dolara. "NATO je naneo nenadoknadivu štetu Srbiji! Zapadna vojna alijansa bi tu štetu trebalo da nadoknadi, a ne da ucenjuje Srbiju! Poštujemo izbalansiranu i miroljubivu politiku Beograda u regionu i zalažemo se za striktno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. S druge strane, protiv smo dvostrukih aršina i ucena", podvukao je Čepurin. Komentarišući ovu Čepurinovu izjavu, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da Zapad nema ama baš nikakvu nameru da se izvini i plati odštetu za svoje zločine. "Amerikanci smatraju da smo mi Srbi zaslužili agresiju. Za njih je napad najbolja odbrana. Ako bi zastali sa udarima na Srbiju, stvar bi se okrenula protiv njih i morali bi da objašnjavaju zašto su nas bombardovali. Vrhunac drskosti, međutim, jeste činjenica da nastavljaju sa oholim ponašanjem i pretnjama. Uostalom, Amerikanci se nikada nisu izvinili ni za Vijetnam, gde su pobili milione ljudi", naglašava Jovanović.

Simbolički čin

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, takođe kaže da nema šanse da SAD i NATO plate za štetu koju smo pretrpeli tokom bombardovanja. "Odrekli smo se mnogo toga kako bismo napravili dobre odnose sa Zapadom i NATO. Ali, to očigledno nije dovoljno. NATO pakt je klasičan ucenjivač. Traženje odštete moglo bi biti više simbolički čin jer su male šanse da ćemo dobiti novac", zaključuje Deđanski.

Suditi Amerikancima zbog ratnih zločina

Konstantin Dolgov, komesar za ljudska prava Ministarstva spoljnih poslova Rusije, poručio je američkom državnom sekretaru DŽonu Keriju da bi Amerika trebalo da odgovara za ratne zločine: "Keri licemerno optužuje Moskvu za zločine u Siriji. A šta je sa zločinima u zemljama u kojima su SAD i njihovi saveznici imali višegodišnje učešće? Ko će odgovarati za stotine hiljada ubijenih civila u Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku, Libiji i Siriji?!", poručio je nedavno Dolgov. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA