Najnovije

POSLEDNJI OBAMIN AKT PRED KRAJ MANDATA: Osvojiti Mars do 2030.! (VIDEO)

Američki predsednik Barak Obama se pred kraj svog drugog i poslednjeg mandata okrenuo smelim vizijama budućnosti. Prošlog vikenda na SiEnEn-u je objavio esej "Amerika će na napraviti veliki iskorak ka Marsu" u kome iznosi američki plan za osvajanje Crvene planete.

Barak Obama (Foto: Sinhua)

- Postavili smo jasan cilj koji je ključan za sledeće poglavlje američke svemirske priče: slanje ljudi na Mars do 2030. i njihovo bezbedno vraćanje na Zemlju, s ambicijom da jednoga dana tamo ostanu i duže - napisao je, među ostalim, Obama.
Ovaj plan odlazećeg predsednika nije nov. Obama je sličan cilj postavio tokom svog prvog mandata kada je u aprilu 2010. godine posetio Svemirski centar Kenedi na Floridi.
Osvrćući se na Obamin esej, NJu Jork Tajms ističe da glavni izazov u osvajanju Crvene planeta nije tehnički, nego politički i financijski. Ako bi Kongres osigurao snažno finansiranje NASA-e, ona bi do 2030. mogla poslati astronaute u orbitu oko Marsa, ističu analitičari.
- Ipak, spuštanje na Mars neće se dogoditi pre 2040-ih - potvrdio je Vilijam H. Gerštenmajer, jedan od čelnika  NASA-e.
Pre NASA-e bi do Marsa mogla stići privatna svemirska kompanija Spejs X čiji je čelni čovjek Elon Musk najavio slanje prvih letelica s ljudskom posadom na Crvenu planetu već 2024. godine. Izvor: Jutarnji.hr

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA