Najnovije

PRAVDA NA AERODROMU PONIKVE: U magli Vučićevih neispunjenih obećanja i NATO "darova" (FOTO)

Dan uoči konferencije "Aerodrom Ponikve - strateški cilj Zapadne Srbije" reporter Pravde posetio je nekadašnji vojni aerodrom koji je, prema predizbornim obećanjima premijera Aleksandra Vučića, još u avgustu trebao da bude otvoren za javni civilni saobraćaj. Premijer je to izrekao na predizbornom mitingu u Užicu, a avgust je prošao ali u međuvremenu ništa nije urađeno da bi to obećanje bilo ispunjeno.

Ponikve u magli (Foto: Pravda)

Aerodrom Ponikve za vreme bivše Jugoslavije bio je treći aerodrom po broju vedrih dana pogodinih za letenje. Međutim, mi smo Ponikve zatekli okupanog gustom maglom, zamagljen je i rok kada će aerodrom krenuti sa radom jer Vlada Srbije nije uplatila neophodna sredstva za dovršavanje radova na aerodromu.

Aerodrom se od 2010. godine nalazi pod upravom Grada Užice, a 2011. oni su formirali javno preuzeće koje upravlja njime. 2013. godine aerodrom je dobio dozvolu za rad i trenutno se koristi samo za generalni saobraćaj odnosno avione do 12 mesta. 

Aerodromska pista mogla bi da prihvati i veće avione ali je za tu vrstu saobraćaja potrebno ograditi aerodrom i obezbediti odgovarajuću opremu za prihvat.

Saša Savić, direktor JP aerodrom Ponikve kaže da je potrebno još oko 2,3 miliona evra kako bi na aerodrom bio ograđen, pista produžena i nabavljena svetlosna oprema. Zgrada za prihvat putnika napravljena je oko nekadašnjeg kaponira, skloništa za avione. 

Aerodrom trenutno radi samo po potrebi odnosno kada imaju najave letova. JP koje upravlja aerodrom ima samo četvoro zaposlenih, a Grad Užice za rad aerodroma izdvaja 7,7 miliona dinara godišnje. Postoji inicijativa, pre svega od ostalih opština Zlatiborskog regiona da aerodrom postane regionalno preduzeće u čijem finansiranju bi učestvovalo više lokalnih samouprava kako bi on što pre profunkcionisao.

U  sklopu priprema za otvaranje aerodroma razminirano je milion i dvesta hiljada metara kvadratnih. NATO agresor je pogodio Ponikve sa čak 720 razornih projektila. Iz guste magle izranjaju uništeni kaponiri, ostaci vojnih objekata i krateri. 

Ako ikad predizborno obeđanje premijera  Vučića bude ispunjeno, putnici koji budu dolazili na zapadnih "prijatelja".

U jednom od kaponira ostaci uništenog aviona, najverovatnije MIG-21.

Pod gomilom betona zatrpane su i rakete i druga eksplozivna stretstva što je glavni razlog što taj krš nije raščišćen.

Na ruinama je farbom ispisano "Stop mine", ispred nekih objekata su table sa natpisom "Zabranjen prilaz".

Ipak, ovi ostaci nisu prepreka za rad aerodroma. Deo koji će se koristiti za civilni saobraćaj je u potpunosti očišćen što je potvrdio i Centar za razminiranje Republike Srbije. Ipak, sve to su stvari prošlosti, građane Zapadne Srbije sada interesuje da aerodrom proradi. Posebno su je za to zainteresovane lokalne samouprave sa razvijenim turističkim potencijalima. Umesto 3 do 5 sati puta iz Beograda, u zavisnosti da li putujete autom ili autobusom, na Ponikve stizalo za 30 minuta.  Aerodrom bi mogao da primi i međunarodne letove što bi još pojačalo turističku posetu ovog kraja. Interes za otvaranje ima i Vlada Republike Srpske čiji predtsavnici učestvuju na konferenciji "Aerodrom Ponikve - strateški cilj Zapadne Srbije" jer bi aerodrom omogućio lakši pristup istočnim delovima RS.

Magla pritisla Ponikve, u magli su i izborna obećanja o njegovom puštanju u javni civilni saobraćaj. Predizborna obećanja neće dovesti turiste, neće skratiti put do Beograda, neće otvoriti nova radna mesta. Zapadnoj Srbiji je potrebno da na Ponikve počnu da sleću avioni.  Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA