Најновије

СПРЕМА СЕ ВЕЛИКА ЧИСТКА У БЕЗБЕДНОСНИМ СЛУЖБАМА: Николић тражи смену шефова БИА и ВБА

Председник Србије Томислав Николић састаће се данас с премијером Александром Вучићем и затражити смену директора БИА и ВБА Александра Ђорђевића и Петра Цветковића.

Томислав Николић (Фото: Синхуа)

Њих двојица ће на састанку, који је јуче уговорен, разматрати рад безбедносних служби, а поготово њихово пропусте у „случају Јајинци“.
- Обојица су у уверењу да су службе заказале и, у складу са својим надлежностима, захтеваће да се предузму одређене мере. Николић сматра и да је логично да директори БИА и ВБА сносе одговорност за своје пропусте. Он ће због тога и затражити њихову смену. БИА није у његовој надлежности, већ само ВБА, али сматра да је на њему да изнесе критике на рачун рада тих служби - открива извор из државног врха.

Забринут сам

Николић каже да је забринут због најновијих догађаја и потврђује да ће се састати с Вучићем, те да ће тема састанка бити и мере против одговорних.
- Наравно да сам забринут. Ако је Андреј Вучић био мета, то је спремано макар из два разлога - један је да би Александру био нанет ударац од кога би се тешко опоравио, а други је то што Андреј нема толики степен заштите. Ја нисам имао никакав извештај служби и мислим да директну одговорност сносе БИА, ВБА и њихови београдски центри. Чуо сам се са председником Владе и данас ћемо одредити мере против одговорних, свако из своје надлежности - каже Николић.

Тишина док траје истрага

Иако су догађаји у последњих 48 сати дигли државу на ноге, председник тврди да нема разлога да грађани Србије страхују.
- Сви смо сада ангажовани са циљем да нико у Србији не буде угрожен - поручује Николић.
Премијер Вучић јуче није дошао на посао, а његови најближи сарадници нису знали где је. Тек, у току дана појавила се вест да по његовом налогу нико од надлежних органа који су задужени за његову безбедност неће излазити у јавност са информацијама о догађајима у Јајинцима и на Новом Београду док се истрага не оконча.
Шеф дипломатије Ивица Дачић, који је тренутно у Русији, оцењује да је ситуација тешка.
- Ја сам већ рекао да су ствари озбиљне и тешке, али да ће други говорити о томе, то није мој ресор - казао је Дачић.
Политички аналитичар Драгомир Анђелковић упозорава да се претње премијеру морају схватити озбиљно.
- Рад свих служби мора се подићи на виши ниво и, ако је то потребно, треба да се реорганизују уз персоналне промене како би пружиле заштиту функционерима - каже Анђелковић.
Подсетимо, и председник Николић је раније упозоравао да не добија извештаје служби, а у више наврата нашао се у ризичним ситуацијама које су оцењене као претња по његову безбедност.

Игор Бечић: Одложена седница одбора за контролу служби безбедбости

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић одложио је јуче седницу тог тела планирану за данас. На седници је требало да директори безбедносних агенција информишу чланове одбора о угрожавању безбедности премијера.
- Проценио сам да је потребно дати више времена безбедносним службама за комплетан извештај о угрожавању безбедности премијера и његове породице и одлучио сам да одложим седницу одбора - рекао је Бечић.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА