Најновије

ПЧЕЛИЦА: Да нам малишани имају слатке снове и најлепше детињство

Међународни сајам књига у Београду одржан је 61. пут. Међу 450 штандова, на самом улазу у Халу 1 била је и чачанска Пчелица. Весели штанд у бојама звезданог неба привлачио је погледе посетилаца, а на њему су блистала Пчеличина издања. На овогодишњем Сајму Пчелица је премијерно представила више од 70 нових наслова.

Пчелица

Представљање нових издања било је пропраћено бројним запаженим промоцијама на штанду Пчелице и у свечаној сали „Јанко Веселиновићˮ која је била мала да прими све оне који су желели да присуствују. Промоцији најновије сликовнице Тање Петернек Алексић, познате новинарке и драматурга, присуствовао је и Миња Субота, па се промоција спонтано претворила у разиграну певанку на штанду Пчелице. Гост Пчелице је био музичар др Неле Карајлић, који је својим доласком дао подршку објављивању сликовнице своје ћерке, ветеринара и балерине, Јане Јанковић. А промоцији сликовнице Зорице Зое Бајфорд, посвећене њеном супругу Тимотију Џону Бајфорду, присуствовао је и амбасадор Велике Британије, висока екселенција господин Денис Киф. На Пчеличином штанду своје књиге су представљали, потписивали и дружили се са децом Љубивоје Ршумовић, Раша Попов, Слободан Станишић, Весна Алексић,  Ивана Спасовић, Силвија Оташевић. Специјални гости Пчелице били су  Академско културно-уметничко друштво „Нови Београдˮ, витешко удружење за очување старих заната и вештина „Бели орловиˮ, представници музичке школе „Даворин Јенкоˮ и бројни малишани из Београда, Чачка, Обреновца, Мачката...
На Пчеличином штанду малишани су уживали у маскенбалу и дружењу са илустраторима, који су им потписивали своје радове из књига вишеструко награђиване едиције „Деца читају српску историјуˮ. Овог чачанског издавача су за време сајамских дана посетили и бројни новинари и телевизијске екипе, а овогодишња признања су за Пчелицу стигла управо од њих. Гласовима акредитованих новинара, у категоријама за најбољег издавача и за најпрофесионалнији однос према медијима, Пчелица је освојила друго место међу стотинама издавача, а од Удружења књижевника Србије стигла је и лепа вест да су Пчеличини аутори Александар Чотрић и Светлана Матић добили признање за допринос књижевности за децу.
Док су трајале припреме за наступ на Београдском сајму књига, део вредне екипе представљао је издања на највећој смотри књиге на свету, на сајму у Франкфурту, где су се појавила нека нова интересовања за објављивање Пчеличиних књига у Русији, Кини, Казахстану, Русији, Бразилу, Турској, Холандији.
Сајам је за све издаваче централни догађај године, после кога се сумирају утисци, успеси, али и пропусти, и после кога се креће у нове победе. Тако се и Пчелица, иако уморна после напорног рада, вратила са Сајма са бројним лепим утисцима, а њени читаоци су са штанда отишли са осмесима. Овогодишњи Пчеличин сајамски слоган „Читајте деци књиге за лаку ноћˮ, који је и визуелно био дочаран Пчеличиним звезданим штандом, сигурно ће малишанима призвати неке слатке снове и својим књигама им улепшати детињство.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА