Najnovije

KRAJ BITKE ZA ALEPO?! Pao i Minjan, džihadisti proterani za zapadnog fronta! (VIDEO/MAPA)

Pali su i poslednji delovi urbanog dela Alepa koji su bili pod kontrolom džihadista.

Pobeda! (Ilustracija: pravda)

Nakon proboja SAA u naselju Al Asad, prva linija džihadističke dbrane popustila je na više mesta duž zapadnog fronta u Alepu.  Posle dugotrajnog napada, pripadnici Tigrovih snaga i Hzbolaha, svaki iz svog pravca, uspeli su da se probiju i kroz čvrsto utvrđene položaje terorista DŽejš al Fataha u naselju Minjan. Nakon proboja kroz naselje, usledile su teške borbe za fabriku kartona i pilanu, bez kojih ne bi bilo moguće zadržati kontrolu nad naseljem, prenosi sirijski Al Masdar.
Kako su medijskoj kući preneli vojni izvori, pod komandom Suheila al Hasana - Tigra, koji je nepredvidivim kretanjem svojih snaga potpuno obesmislio protivničku odbranu, akciju su predvodili pripadnici jedinice za specijalne operacije Tigrove snage, dok su im podršku pružali pripadnici brigade Pustinjski sokolovi, kao i Republikanska garda i specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, a učestvovali su i dobrovoljci iz libanskog Hezbolaha, palsetinskog Liva al Kudsa i avganistanskog Liva Fatemijuna. 
Nakon prošlomesečne ofanzive džihadista DŽejš al Fataha u dve faze na zapadu Alepa, SAA je pokrenula kontraofanzivu u kojoj su do sada oslobođeni brda Mutah i Rakim, naselja Projekat 1070 i Minjan, Al Hikma, kao i više od polovine Al Asada, a teroristi se nalaze na većoj udaljenosti od opkoljenog dela grada nego što je to bio slučaj pre nego što su započeli ofanzivu. Prema poslednjim izveštajima lokalnih aktivista, SAA je uspela da oslobodi celo naselje Al Asad, ali ova informacija još nije potvrđena. Ukoliko se ispostavi kao tačno, to bi značilo da su džihadisti u potpunosti izbačeni iz urbanih delova Alepa koje su zaposeli na zapadu i jugozapadu grada. Jedini preostali "inficirani" deo ostaje na istoku, gde se snage predvođene Nusra frontom nalaze u dugoj i iscrpljujućoj opsadi, a prema ranijim izveštajima, među njima već počinju da se javljaju i međusobne borbe. Potpuni krah ofanzive na zapadu grada nateraće preostale džihadiste u Alepu ili na predaju ili na pogibeljne akcije čiji je ishod unapred osuđen na neuspeh.  Pogledajte deo borbi za Minjan viđene okom ruskog izveštača Ivana Sidorenka:

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA