Najnovije

KOLINDA: Prva ću čestitati Srbiji ako uće u NATO

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da današnjem svetu treba više, a ne manje NATO.

Kolinda Grabar Kitanović (Foto: Jutjub)

Ona je poručila da će biti prva osoba koja će poželeti dobrodošlicu Srbiji ako uđe u NATO.
Predsednica Hrvatske je dodala da veruje da će to i dogoditi i istakla da treba ubrzati politiku otvorenih vrata prema novim članicama, prenela je Hina.
"Crna Gora će postati članica za nekoliko meseci, ali šta je sa Makedonijom? Kontraverze oko imena ne mogu biti važnije od sigurnosne situacije", rekla je Grabar-Kitarović. 
Naglasila je i da smatra da će novoizabrani američki predsednik Donald Tramp nastaviti saradnju u Severnoatlantskom savezu. 
Ona je na panelu o NATO-u u sklopu Međunarodnog sigurnosnog foruma u kanadskom gradu Halifaksu ocenila da će Tramp, nakon inauguracije i upoznavanja s informacijama, međunarodnim obavezama koje SAD ima s NATO-om i činjenicama da današnja situacija u svetu zahteva severnoatlantsku saradnju, ostaviti pozitivno nasledstvo u tom paktu. 
"Verujem da ćemo u budućnosti pronaći zajednički jezik, ali sam saglasna i s činjenicom da treba da ispunjavamo naše obaveze, pocevši od moje države Hrvatske", poručila je Grabar-Kitarović aludirajući na Trampove izjave tokom predsedničke kampanje kojima je dovodio u pitanje načela na kojima pociva NATO i pozvao saveznike da ulože više u taj pakt, prenosi Hina. 
Dodala je i da je prisustvovala poslednjem samitu NATO u Varšavi gde je, kako je rekla, uvidela da je Hrvatska jedna od retkih država koja nije povećala svoja izdvajanja za odbranu. 
"Za mene tu nije reč o troškovima, nego o investicijama, te o ispunjavanju međunarodnih obaveza", rekla je Grabar-Kitarović i izrazila zadovoljstvo što, kako je ocenila, hrvatska vlada ozbiljno pristupa međunarodnim obavezama i novom konceptu nacionalne sigurnosti. 
Govoreći o "ruskoj pretnji", ona je rekla da tu zemlju neće "uplašiti milijarde dolara investicija" u odbranu već je potrebna "solidarnost" i "brze i okretne reakcije na rusko delovanje". 
"Greška koju smo napravili s Krimom i Ukrajinom je bila u tome što smo bili prespori u svojem odgovoru", smatra Grabar-Kitarović i poručuje da "Rusija nije smisao postojanja, neprijatelj ili suparnik NATO-a", već da sa njom treba sarađivati. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA