Najnovije

SPREMA SE VELIKA ČISTKA U BEZBEDNOSNIM SLUŽBAMA: Nikolić traži smenu šefova BIA i VBA

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se danas s premijerom Aleksandrom Vučićem i zatražiti smenu direktora BIA i VBA Aleksandra Đorđevića i Petra Cvetkovića.

Tomislav Nikolić (Foto: Sinhua)

NJih dvojica će na sastanku, koji je juče ugovoren, razmatrati rad bezbednosnih službi, a pogotovo njihovo propuste u „slučaju Jajinci“.
- Obojica su u uverenju da su službe zakazale i, u skladu sa svojim nadležnostima, zahtevaće da se preduzmu određene mere. Nikolić smatra i da je logično da direktori BIA i VBA snose odgovornost za svoje propuste. On će zbog toga i zatražiti njihovu smenu. BIA nije u njegovoj nadležnosti, već samo VBA, ali smatra da je na njemu da iznese kritike na račun rada tih službi - otkriva izvor iz državnog vrha.

Zabrinut sam

Nikolić kaže da je zabrinut zbog najnovijih događaja i potvrđuje da će se sastati s Vučićem, te da će tema sastanka biti i mere protiv odgovornih.
- Naravno da sam zabrinut. Ako je Andrej Vučić bio meta, to je spremano makar iz dva razloga - jedan je da bi Aleksandru bio nanet udarac od koga bi se teško oporavio, a drugi je to što Andrej nema toliki stepen zaštite. Ja nisam imao nikakav izveštaj službi i mislim da direktnu odgovornost snose BIA, VBA i njihovi beogradski centri. Čuo sam se sa predsednikom Vlade i danas ćemo odrediti mere protiv odgovornih, svako iz svoje nadležnosti - kaže Nikolić.

Tišina dok traje istraga

Iako su događaji u poslednjih 48 sati digli državu na noge, predsednik tvrdi da nema razloga da građani Srbije strahuju.
- Svi smo sada angažovani sa ciljem da niko u Srbiji ne bude ugrožen - poručuje Nikolić.
Premijer Vučić juče nije došao na posao, a njegovi najbliži saradnici nisu znali gde je. Tek, u toku dana pojavila se vest da po njegovom nalogu niko od nadležnih organa koji su zaduženi za njegovu bezbednost neće izlaziti u javnost sa informacijama o događajima u Jajincima i na Novom Beogradu dok se istraga ne okonča.
Šef diplomatije Ivica Dačić, koji je trenutno u Rusiji, ocenjuje da je situacija teška.
- Ja sam već rekao da su stvari ozbiljne i teške, ali da će drugi govoriti o tome, to nije moj resor - kazao je Dačić.
Politički analitičar Dragomir Anđelković upozorava da se pretnje premijeru moraju shvatiti ozbiljno.
- Rad svih službi mora se podići na viši nivo i, ako je to potrebno, treba da se reorganizuju uz personalne promene kako bi pružile zaštitu funkcionerima - kaže Anđelković.
Podsetimo, i predsednik Nikolić je ranije upozoravao da ne dobija izveštaje službi, a u više navrata našao se u rizičnim situacijama koje su ocenjene kao pretnja po njegovu bezbednost.

Igor Bečić: Odložena sednica odbora za kontrolu službi bezbedbosti

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić odložio je juče sednicu tog tela planiranu za danas. Na sednici je trebalo da direktori bezbednosnih agencija informišu članove odbora o ugrožavanju bezbednosti premijera.
- Procenio sam da je potrebno dati više vremena bezbednosnim službama za kompletan izveštaj o ugrožavanju bezbednosti premijera i njegove porodice i odlučio sam da odložim sednicu odbora - rekao je Bečić.
Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA