Najnovije

UDAR NA SRPSKU U SAVETU BEZBEDNOSTI: Čurkin žestoko uzvratio!

Visoki predstavnik BiH Valentin Incko pred Savetom bezbednosti UN-a kritikovao je Republiku Srpsku.

Incko - Čurkin (Foto: Sinhua)

On je optužio RS da ugrožava stabilnost u BiH, posebno održavanjem referenduma o Danu Republike. Incko je rekao da je Srpska efektivno odustala od državnog pravnog sistema u BiH, i u osnovi odbacila suverenintet BiH. Konstatovao je i da predsednik Srpske Milorad Dodik direktno krši Dejtonski mirovni sporazum. Incko tvrdi da su referendumom narušene dve odluke Ustavnog suda BiH i da osim problema po suverentitet zemlje, referendum treba gledati i u kontekstu ponašanja političkih partija, koje kako tvrdi, negiraju juriskdikciju državnih institucija i lagano zagovaraju disoluciju BiH.
- Izjave predsednika Republike Srpske i zvaničnika njegove stranke ukazuju na buduće korake secesije od Bosne i Hercegovine i da će se verovatno organizovati referendumi o članstvu BiH u EU, NATO. Ako bi se tako nešto dalje tolerisalo, to ne bi bilo dobro - naveo je Incko. Stavove Srpske branila je Ruska federacija. Da u BiH nije dobro ponašanje visokog predstavnika, podvukao je ruski ambasador u SB UN Vitalij Čurkin. Braneći stavove Republike Srpske, naveo je primer kako visoki predstavnik zagovara smenu legalno izabranog predsednika Srpske. - Valentin Incko je u izjavi Volstrit žurnalu rekao da predsednik Republike Srpske stvara svoju imperiju i da "Zapadna zajednica" treba da razmotri mogućnost da ga smeni - rekao je Čurkin. Za Rusiju, takvo ponašanje je neprihvatljivo. Za Republiku Srpsku, neprihvatljivo ponašanje SDA koju optužuju za islamizaciju BiH. To je istaknuto i u izveštaju Srpske koji je poslat Ujedinjenim nacijama: "SDA pokušava da izazove krizu napadima na legitimitet Republike Srpske, nastojanjima da zabrani obeležavanje dana osnivanja Republike Srpske i pretnjama nasiljem. SDA je doprinela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista. SDA, islamistička stranka, tokom rata je pozvala mudžahedine u BiH i nastavlja da održava tesne veze sa radikalnim islamistima".

Odgovor iz Srpske

Valentin Incko nastavlja kontinuitet negativnog stava prema Republici Srpskoj i zanemarivanja činjenica u korist svojih ličnih frustracija i obračuna sa rukovodstvom Srpske - smatra potpredsednik NSRS, Nenad Stevandić. - Stalno zanemarivanje vehabijskih terorističkih pretnji govori da se oni analiziraju tek nakon što se teroristički akti dese u BiH. Svi pričaju o njima samo ne oni odakle su potekli. Visoki predstavnik je potpuno pristrasan i ne znam čemu to dalje vodi, osim što je postao faktor raspirivanja međunacionalnih tenzija - kaže Stevandić. Potpredsednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da izveštaji visokog predstavnika gube smisao, jer se u njima svakih šest meseci smenjuju iste ocene uperene uglavnom protiv Republike Srpske i njenih institucija. - To je zapravo samo dokaz lošeg rada visokog predstavnika. Iz njegovih izveštaja je jasno da metodološki, pa čak i tekstualno, bivaju prepisani svakih šest meseci. Samo se menjaju izjave iz nekih medija i datumi i to je jasno i laiku - kaže Radmanović. Visoki predstavnik više puta je bio krajnje subjektivan prema opštim prilikama u BiH iznoseći lične utiske, čime nanosi veliku štetu političkim odnosima u BiH, poručio je predsednik Socijalističke partije Petar Đokić. - Visoki predstavnik je otišao na teren politike i postao subjektivan sud, rukovodeći se mišljenjem Bošnjaka uz koje stoji Međunarodna zajednica. To mora da prestane - ističe Đokić. Predstavnik Srbije u UN rekao je da Srbija održava bilateralne odnose sa Republikom Srpskom, nastavlja rad na izgradnji tih odnosa u Federaciji i u tom smislu izgradnja poverenja je ključna stavka za buduće zajedničke odluke Srbije i BiH. Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA