Najnovije

ZAHAROVA: Samozvane vlasti Alepa se dodvoravaju teroristima!

Samoproglašeni organi vlasti sirijskog Alepa ne predstavljaju interese stanovnika istočnog dela grada i dodvoravaju se teroristima, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Marija Zaharova (Foto: RIA Novosti)

Ona je podsetila da, prema informacijama koje ima, u Alepu postoje dva „organa samouprave“. Pokrajinski savet, jedan od organa samouprave, nalazi se u turskom Gazijantepu. Drugi je takozvani Gradski savet, čije rukovodstvo se nalazi u selu Ataribu, dvadesetak kilometara jugozapadno od Alepa. Još jedna struktura koja postoji u Alepu je takozvana „privremena vlada“, koja je usko povezana sa Nacionalnom koalicijom sirijske revolucije i opozicije.
- Sve te samozvane "vlasti" daleko su od toga da predstavljaju stanovnike istočnih delova Alepa, koji su, u stvari, taoci militanata. Još gore je to što se, ispunjavajući naređenja svojih finansijera, te ličnosti, koje govore, navodno, u ime civila, snažno dodvoravaju teroristima i najradikalnijem delu ilegalnih oružanih grupa i teže nastavku krvoprolića i patnji naroda - piše na internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Rusije kao odgovor medijima na pitanje šta predstavlja „lokalni savet“ istočnog Alepa i ko ga je odobrio. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova istakla je da su oba „saveta“ navodno „izabrana“ 2013. godine. U početku, prema dostavljenim izveštajima, njihovo finansiranje obezbeđivao je Katar. Sada su im glavni sponzori SAD, Velika Britanija, Francuska, UAE i skandinavske zemlje. - Opstrukcioni stav saveta doveo je do prekida humanitarne operacije UN isporuke pomoći u Istočni Alep preko puta Kastelo krajem avgusta 2016. godine. Na savesti ’saveta‘ je i nedavni neuspeh medicinske evakuacije iz Istočnog Alepa. Želela bih da podsetim da su opozicioni lekari pokušali da razmenjuju pacijente za isporuku lekova ekstremistima - rekla je ona. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA