Најновије

Путинов нови концепт руске спољне политике

У дану када се по тринаести пут традиционално обраћао Федералној скупштини, руској политичкој и друштвеној елити, руски председник Владимир Путин је утврдио и нови концепт спољне политике.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Како се наводи у документу који је објављен на сајту председничке администрације, приоритет руске спољне политике биће јачање међународног права. Када је реч о Сирији, Русија се залаже за проналажење решења како би се сачувало јединство, независност и територијална целовитост земље.
Истовремено, главни циљ у борби против тероризма требало би да буде формирање широке међународне коалиције, пренео је Спутњик.
Наводи се да је борба за доминацију у свету тренд савременог светског развоја, док политика САД и њених савезника, у виду политичких и економских притисака подрива регионалну и глобалну стабилност. Такође, од САД Русија очекује да ће се на светској арени придржавати норми међународног права.
Када је реч о глобалном противракетном штиту САД, у концепту се наводи да он представља претњу и да Русија има право да предузима адекватне мере.
Поред тога, Русија се негативно односи ка ширењу НАТО-а и приближавању инфраструктуре ка њеним границама, иако је спремна за изградњу односа са алијансом, али у равноправним условима.
„ЕУ остаје важан економски и спољнополитички партнер Русије, а Москва је заинтересована за стабилно и предвидљиво партнерство”, наведено је у тексту.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА