Најновије

ВУЧИЋ: Не занима ме Девенпорт, велико хвала Немачкој! Не морам да трпим баш све, можда и буде избора!

У паузи заседања Скупштине Србије поводом новог буџета, премијер Александар Вучић одржао је садржајну конференцију за новинаре.

Вучић (Фото: Синхуа)

Премијер Србије Александар Вучић каже да је као председник Владе желео да покаже да неће дозволити онима који мало раде да држе придике Влади Србије. Истиче да је велики подстрек то што Немачка сматра да је Србија заслужила да до краја године отвори још три поглавља у преговарачким преговорима са ЕУ. Александар Вучић је, на ванредном обраћању медијима у холу Скупштине Србије, где се расправља о Предлогу буџета за 2017, поручио "онима који мисле да бахатошћу" могу да га заплаше, да га неће уплашити. Додао је да, слушајући различите врсте увреда од појединих народних посланика, признаје да никоме није лако – посебно не председници парламента Маји Гојковић. Додао је да 12. или 13. децембра иде у Брисел, где ће, како каже, имати важне састанке. "Данас сам добио потврду да ће Немачка као најважнија, најснажнија и најзначајнија земља ЕУ подржати отварање поглавља 5, 25 и 26 до краја године", рекао је премијер на ванредној конференцији за новинаре у Скупштини Србије, а у паузи дискусије о предлогу буџета за наредну годину. "Поносан сам на чињеницу да нам је баш Немачка изразила подршку, макар се неки из других земаља наљутили, али подршка једне Немачке заиста много значи", приметио је Вучић и захвалио још једном на помоћи и подршци Србији на европском путу. "Надам се да већ на тој првој конференцији можемо да добијемо отварање сва три поглавља. Ако не добијемо то, за мене је посебна част и са поносом изјављујем да једна Немачка мисли да је Србија то заслужила", рекао је Вучић. Додао је да остаје још да се види како ће ствари да теку, али да је та вест свакако велики подстрек Србији, због чега је, како је рекао, захвалан амбасадорима Немачке, САД и свим другим амбасадорима из земаља ЕУ "који су нам помогли на европском путу".

"Не занима ме став Давенпорта о унутрашњим односима"

Премијер је рекао и да са шефом Делегације Европске уније у Србији Мајклом Давенпортом има коректну сарадњу, али да га не занимају његови ставови по питању унутрашњих политичких односа у Србији и да не види зашто би се он због тога вређао. Упитан како коментарише то што је Давенпорт на Твитеру написао да премијера не интересују његови ставови, Вучић је објаснио да није у потпуности тачно пренео изјаву. "Рекао сам да ме не занимају његови ставови по питању унутрашњих политичких односа у Србији, односно када је реч о дневнополитичким стварима, а да ме занимају они који се односе на спровођење реформи, што је наш заједнички посао", рекао је Вучић. "Имамо коректну сарадњу, макар се не слагали увек у свему. И такву ћемо сарадњу, ма шта год мислили један о другом, због српског пута ка Европској унији морати да имамо и убудуће", рекао је Вучић.

Одлука о изборима крајем јануара

Вучић је најавио да ће одлуку о расписивању парламентарних избора донети крајем јануара, почетком фебруара. Одговарајући на питање новинара, рекао је да већ сада зна шта жели и шта мисли о расписивању парламентарних избора заједно са председничким, али да постоји много ствари које утичу на одлуку. Прво ће, како је најавио, разговарати о томе у Влади, са председником Србије, унутар СНС-а, са коалиционим партнером, и многим другим људима од којих зависи будућност Србије. "Нећемо у сваком случају угрозити стабилност Србије и њен економски напредак", поручио је Вучић. Подсетио је на то да смо ове године имали изборе, а да економски показатељи указују да се то није осетило, да нико није бацао паре, као што је раније био случај. Поручио је да се нико неће играти са изборима и да их неће бити ако не буде преке потребе за њима. Избори су, према његовим речима, најбоља прилика за грађане да га казне ако не мисле као и он. Упитао је што се неко уплашио избора ако мисли да је он лош, нерадан, а други препаметни са мноштво идеја да спасу Србију. Проблем је, како каже, у томе што народ добро зна и види ко ради, али види и ко не ради и ко само псује и бахато се понаша. Истакао је да је његов посао био да чува стабилност, обезбеђује инвестиције и економски раст, чува новчаник државе, што је чинио поштено и одговорно. Додао је да је навикао на то и целог живота трпи свакојаке увреде, бесмислице, али није лако, иако се многи подсмевају, "макар били они са РТВ-а или РТС-а, или неке друге телевизије". Ми смо жива бића, приметио је и додао да једноставно постоје ствари које нећете и не морате да трпите. "Јер, чак и када имате најбоље резултате по параметрима једне Немачке, најбоље односе са Руском федерацијом и с Кином, сваки дан вам долазе и говоре да нешто не ваља... Ево вам, па направите да ваља и никакав проблем немам. Али морате да дођете до тога у складу са законом и прописаним условима, не да бијете жене", рекао је Вучић, а затим закључио: "То барапско понашање је ОК, може у кафани, може понекад, али нисте ме убедили у идеју да бахата и кафанска Србија може да победи пристојну".

"Тешко сам поднео увреде на рачун моје ћерке"

Премијер Вучић каже и да је тешко поднео увреде које је на рачун његове малолетне ћерке изнео један корисник Фејсбука на страници дневног листа Курир. "То је за мене било прилично тешко. То је сазнао и мој син. Он је велики, има 19 година и хоће сестрицу да брани. Знате целу муку, али шта ћете, болесних људи има свуда", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара. Додао је и да не може да замисли страшније увреде од оних који су изнете на рачун његове ћерке. "Да вам неко вређа мртву малолетну ћерку, која је притом жива и здрава и најбољи ученик, која говори три језика... Не знам какав психопата морате да будете да то радите", рекао је Вучић и додао да му је у целој причи још нешто засметало, али није желео да прецизира на шта је тачно мислио. Извор: 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА