Најновије

ДОНАЛД ТУСК: Пољска има исту моћ као и Немачка!

Пољска има исту моћ као и Немачка у Европској унији и судбина ЕУ зависи од пољске владе подједнако као што зависи од немачке владе на челу са Ангелом Меркел.

Доналд Туск (фото: Јутјуб принтскрин)

То је изјавио председник Европског савета Доналд Туск.
Он је у интервјуу за недељник "Полска" оптужио Јарослава Качињског, бившег премијера и лидера владајуће Партије права и правде да о Европској унији говори на најгори могући начин, те да често шаље негативне сигнале Бриселу што подрива кредибилитет Пољске као поузданог партнера, преноси "Политико". 
- У ситуацији кад нека земља има свог представника на највишој позицији у Европи и зловољна је због тога, она не може да буде третирана сасвим озбиљно и то је овде проблем - рекао је Туск алудирајући на своје дугогодишње несугласице са представницима актуелне пољске власти. 
На крају крајева, будућност ЕУ зависиће од "добре воље и јасне солидарности њених чланица - укључујући Пољску, а не само једног лидера", рекао је Туск одговарајући на питање да ли мисли да је немачка канцеларка Ангела Меркел последња нада за либералне демократије у Европи. 
Он је оценио да ће улога Немачке расти после одлуке Британије да изађе из ЕУ и победе Доналда Трампа у САД, али је упозорио да не може једна особа појединачно да заштити ЕУ, или демократију од нестабилности и шокова са којима се повремено суочавамо. 
Његов главни задатак је, како је додао, да спречи да Пољска постане изолована на периферији Европе у случају да се ЕУ распадне за десет година. 
Туск је додао да се на састанцима у Бриселу веома труди да укаже да понашање Варшаве "нема никакве везе са тиме шта Пољаци мисле о Европској унији. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА