Najnovije

KINA TRAMPU PRETI NUKLEARKAMA: Si Đinping poručio da neće trpeti ucene novog predsednika SAD?!

Peking mora da ojača svoje nuklearne kapacitete i vojsku u slučaju da reketaš Donald Tramp ne bude želeo da sarađuje na adekvatan način, piše "Global tajms", glasilo kineske vlasti.

Loše su počeli: Si i Tramp (Foto: Sinhua, Pravda)

Kina je novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu praktično zapretila nuklearnim ratom preko državnog lista "Global tajms" koji je u četvrtak objavio da Peking mora da ojača svoje nuklearne kapacitete u slučaju da Tramp, kojeg naziva reketašem, ne bude želeo da sarađuje.

Već reketira po Aziji

Dnevnik, blizak komunističkoj partiji i predsedniku Si Đinpingu, podseća da je novoizabrani lider SAD-a tokom kampanje Kinu nazvao neprijateljem, a nakon pobede na izborima založio se za otcepljenje Tajvana od Kine. Stoga "Global tajms" ističe da Peking neće trpeti Trampov arogantan stav i pokušaje da iznudi novac, već će na silu odgovoriti silom. "Kina svoj novac treba da koristi za izgradnju strateškog nuklearnog arsenala i da ubrza razvoj interkontinentalnih balističkih raketa DF-41. Budžet za kinesku vojsku u 2017. treba da bude znatno veći", navodi list u uredničkom komentaru. U tekstu je istaknuto da je Kini potrebna bolje pripremljena vojska zbog stavova novoizabranog predsednika SAD. "Treba nam jaka naša Narodnooslobodilačka armija kako bismo svakoga ko zagovara nezavisnost Tajvana mogli da kaznimo. Takođe, treba da budemo spremni u slučaju američkih provokacija u Južnom kineskom moru. Kina uvek treba da bude spremna za najgore, ali da bude otvorena za sve što je dobro", piše Global tajms. List dodaje da je Tramp, pre nego što je preuzeo funkciju, već uspeo da navede neke američke saveznike u Aziji da sami izraze želju da daju "novac za zaštitu". "Tramp se u utorak sastao sa direktorom japanske Soft banke, koji mu je obećao da će uložiti 50 milijardi dolara u Americi i otvoriti 50.000 radnih mesta. Takođe, 'Fokskon', koji je u vlasništvu tajvanskog tajkuna Terija Goua, pridružiće se japanskoj Soft banci - investiraće sedam milijardi dolara u SAD i otvoriti još 50.000 radnih mesta. Malo pre toga, Južna Koreja je najavila da će morati da prihvati ogromne troškove postavljanja i održavanja američkog raketnog štita na svojoj teritoriji ukoliko Tramp to bude zahtevao", naglašava Global tajms i dodaje da većina sveta to vidi kao "kreativan način japanskih, tajvanskih i južnokorejskih vlasti da plate Vašingtonu reket".

Nema dilova

Glasilo komunističke partije navodi da je Peking svestan da Tramp vidi Kinu kao kravu za sisanje novca, ali tvrdi da Si Đinping nema nameru nikome da plaća reket. "Na Zapadu se već javljaju oni koji govore da Kina mora da 'učini više' jer SAD smatraju da Peking podriva američke napore da održi red u svetu. Međutim, da li je Kini potrebno da pravi dilove s Trampom, koji idu u korist isključivo SAD, kako bi s njim imala dobar odnos? Apsolutno ne! Pregovori između Pekinga i Vašingtona moraju se voditi na osnovu jednakosti i na obostranu korist, a neće ih Tramp nametati silom", zaključuje list. Inače, ovako neuobičajen preteći ton Pekinga reakcija je na to što je Tramp tokom predizborne kampanje Kinu optužio da manipuliše nacionalnom valutom, naveo da će uvesti 45 odsto poreza na uvoz kineskih proizvoda u Ameriku, čak pretio da će se suprotstaviti najmnogoljudnijoj zemlji na svetu na sve načine. Takođe, strahovito je uvredio Kineze prošle nedelje kad je telefonom razgovarao sa tajvanskom predsednicom Caj Ing Ven, sa čijom zemljom američke administracije od 1979. nemaju odnose jer je smatraju kineskom republikom. To je Peking shvatio kao provokaciju i Trampovu nameru da podrži otcepljenje Tajvana, koji je defakto nezavisan od 1949, ali se i dalje smatra delom Kine. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA