Najnovije

JEREMIĆ: Ne odustajem, idem na izbore!

Vuk Jeremić, predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, saslušan je juče u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) u vezi sa ubistvom gardista na Topčideru 2004. godine.

Vuk Jeremić (Foto: Medija centar Beograd)

On je u zgradi SBPOK-a proveo tačno dva i po sata!
Poziv ga je sačekao kao svojevrsna „dobrodošlica” u Srbiju prvog dana pošto se vratio iz Amerike, a drugi dan u zemlji mu je počeo upravo u kancelariji SBPOK-a.
Jeremić je saslušan u svojstvu građanina, a na zahtev porodica, pošto je Olgica Batić, njihov advokat, navela da će tražiti novu rekonstrukciju događaja u kasarni na Topčideru, kao i saslušanje Vuka Jeremića, savetnika tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je o ubistvu obavestio načelnika Generalštaba Branka Krgu dok je služio civilni vojni rok u Tadićevom kabinetu.
Bivši šef diplomatije Srbije je juče ispred zgrade SBPOK-a stigao tačno u 9:54, a iz zgrade izašao u 12:25. On je posle saslušanja rekao da je upravo saznao da je tužilac zatražio njegovu izjavu kao građanina čak pre šest meseci. Objašnjavajući zašto se sve to dešava baš danas i na ovakav način, on kaže da „misli da je posredi pokušaj pritiska i zastrašivanja u trenutku kada nije tajna da razmišlja o budućim koracima u angažovanju u domaćoj politici“.
- Sasvim sigurno neću odustati od svojih planova. Nemam čega da se plašim! A nisam siguran da svi mogu to isto da kažu za sebe kada je reč o mom budućem anagažovanju u politici. S obzirom na to da nisam bio u stanu u trenutku kada je dolazila policija, došao sam sada ovde i rekao nadležnim organima sve što znam o tom slučaju. A to nije mnogo. Razgovor je efektivno trajao svega 15 minuta, a ostatak vremena proveli smo, tehnički, radeći na izjavi i sređivanju onoga što će kasnije otići svima onima kojima će ići - kaže Jermić i dodaje da je od ogromnog značaja, pre svega za porodice, da se ta tragedija do kraja rasvetli.
- Istovremeno, važno je i zbog ugleda Vojske Srbije, ali i celokupnog našeg društva. Nisam bio u prilici da značajno doprinesem istrazi. Nadam se da će drugi to biti u stanju i da će se taj slučaj razrešti - poručio je Jeremić, odbivši da odogovori na novinarska pitanja. 
Podsetimo, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine u vojnom objektu „Karaš” na Topčideru, gde su bili na straži. Prethodne nedelje je predstavljena 3D forenzička analiza događaja, koja pokazuje način na koji su gardisti ubijeni.
Rešiti smrt gardista bez zloupotrebe
Zaštitnik građana Saša Janković ističe zabrinutost zbog politizacije postupka o smrti dvojice gardista. „Činjenica je da posle 12 godina, u momentu kada je u celoj javnosti Jeremić viđen kao predsednički kandidat, biva pozvan u policiju radi davanja iskaza, a da prethodno nisu pronađeni nikakvi novi dokazi, već je privatna specijalizovana firma poznate okolnosti prikazala u kompjuterskoj animaciji”, naveo je on.

Batićeva: Tražila sam saslušanje

Olga Batić, advokat porodica gardista, pre nekoliko je dana navela „da je malo čudno što je Vuk Jeremić, tadašnji savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, saznao šta se dogodilo u tajnom vojnom objektu „Karaš” pre načelnika Generalštaba Branka Krge“. - I Krga je rekao da mu je simptomatično kako se on o tako nečem obaveštava preko savetnika predsednika. Predložili smo da Vuk Jeremić bude saslušan, ali tužilaštvo to do sada nije uradilo - navela je ona.
- Istovremeno, važno je i zbog ugleda Vojske Srbije, ali i celokupnog našeg društva. Nisam bio u prilici da značajno doprinesem istrazi. Nadam se da će drugi to biti u stanju i da će se taj slučaj razrešti - poručio je Jeremić, odbivši da odogovori na novinarska pitanja. 
Podsetimo, gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli su 5. oktobra 2004. godine u vojnom objektu „Karaš” na Topčideru, gde su bili na straži. Prethodne nedelje je predstavljena 3D forenzička analiza događaja, koja pokazuje način na koji su gardisti ubijeni.

Šutanovac i Jovanov zaratili zbog Vuka

Predsednik DS-a Dragan Šutanovac kaže da je pozivanje Vuka Jeremića, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova, da da izjavu o pogibiji dvojice gardista nastavak političkog progona. „Neverovatno je da su te optužbe došle prvo od poslanika Martinovića, koji je optužio i Tadića i mene da smo imali neka saznanja. Zaista nisam očekivao da će na taj način bilo ko da se odnosi prema Vuku Jeremiću”, rekao je on. S druge strane, potpredsednik SNS-a Milenko Jovanov kaže da Šutanovca i DS nikada nije zanimala istina. „Samo vodeći se tom idejom, Šutanovac je mogao da smisli da je Jeremić iznad zakona države Srbije i da je sveta krava“”, ocenio je Jovanov. On tvrdi da Šutanovac istovremeno pokazuje da smatra da roditelji nastradalih spadaju u drugu kategoriju građana i da nemaju prava da saznaju istinu.

Stefanović: Trebalo je da da izjavu pre 12 godina

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da nema pritiska na Vuka Jeremića i da mu je žao što Jeremić ranije nije dao izjavu u vezi sa smrću dvojice gardista na Topčideru, koja se desila 5. oktobra 2004. „Žao mi je što Jeremić ni pre 12 godina nije dao neku izjavu. Potpuno se spinuje i politički zloupotrebljava tragedija ovih ljudi. Nadam se da neće da se pozivaju na mrtvog Miodraga Rakića”, rekao je on Radio-televiziji Srbije. Stefanović je ponovio da Jeremića nije privela policija, već da je poziv uručen njegovom advokatu.

Vulin: Ovo je cirkus

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da Jeremić od svega „pravi cirkus”. „Jeremić bi trebalo da pokaže više pijeteta prema porodicama gardista. Nije suštinsko pitanje zašto se sada ovo dešava, već je pitanje zašto se do sada ovo nije dešavalo. Zašto je ovoliko godina bilo potrebno da se neko ozbiljno zainteresuje da se sazna šta se desilo sa dvojicom mladih ljudi u prostorijama gde su morali da budu zaštićeni i čuvani”, rekao je on. Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA