Najnovije

Gde nestaje svo salo kada smršamo? Ne, ne pretvara se u mišiće…

Gde tačno odlazi salo kada smršamo? Neki ljudi misle kako se masne naslage pretvaraju u energiju i topliotu, dok drugi misle kako se mast pretvara u mišiće. Istina je, zapravo, mnogo zanimljivija.

Ilustracija (Foto: photl)

Tačan odgovor je da se većina potrošene masti - izdahne. Telo sprema višak ugljenih hidrata i proteina u obliku triglicerida, koji se sastoje od ugljenika, vodonika i kiseonika. Trigliceridi se potom spremaju u kapljicama u masnim stanicama.
Jednom kada nastanu masne stanice, one ne nestaju, nego se smanjuju kada se trigliceridi iz njih troše. Kada telu nedostaje energije, kada je dnevni unos kalorija manji od onog koje je telu potrebno za dnevne aktivnosti, trigliceridi se metabolizuju, i uz pomoć kiseonika u atmosferi pretvaraju u ugljen-dioksid i vodu.
Kako bi potrošili 10 kilograma ljudskog sala, potrebno je udahnuti 29 kilograma kiseonika, nakon čega nastaje 28 kilograma ugljen-dioksida i 11 kilograma vode.
Kako bi uneo potrebnu količinu kiseonika, prosečan muškarac trebalo bi da udahne i izdahne oko 33.000 puta, a prosečna žena više od 50.000 puta. Nakon prolaska kroz metabolizam, nekadašnja mast napušta organizam kroz izdisaje, u kojima se ispušta ugljen-dioksid.
Australijski naučnik Endru Braun izračunao je tačne vrednosti masti, a rezultate je objavio u časopisu "British Medical Journal".
- Postoji iznenađujuća količina neznanja i zbunjenosti oko procesa metabolizma da gubi težinu - rekao je Braun.
- Tačan je odgovor da većina mase koja se izdahne odlazi u vetar - rekao je australijski TV voditelj i bivši fizičar Ruben Mirman, koji je sarađivao sa Braunom na istraživanju.
Izračunali su kako od 10 kilograma masti, 8,4 kilograma napušta telo. Preostalih 1,6 kilograma pretvara se u vodu, koju telo napušta u urinu, fekalijama, znoju, dahu, suzama i drugim telesnim tečnostima.
Važno je da upozorimo kako nećete brže gubiti telesnu težinu ako brže dišete - na taj način samo ćete postići hiperventilaciju, od koje će vam se vrteti u glavi, a mogli biste i da izgubite svest.
Jedini pouzdani način za gubitak viška kilograma je unos manje kalorija nego što trošite - ili kroz manju hranu, ili kroz povećanje telesne aktivnosti.
Izvor: Lepota i zdravlje

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA