Najnovije

"KOGA ZOVEMO KAD JE TEŠKO": Lavrov i Dačić poslali jasnu poruku Zapadu iz Beograda!

Večeras su se u Beogradu sastale delegacije ministarstava inostranih poslova Srbije i Rusije, koje su predvodili Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

Dačić dočekao Lavrova (Foto: mfa.gov.rs)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je večeras da ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ne dolazi u Srbiju da vrši pritiske, već da pomaže Srbiji. Dačić je na konferenciji za novinare sa ruskim ministrom, komentarišući medijske navode da je Lavrov došao sa određenom "agendom", sa ciljem da vrši pritiske po različitim pitanjama, uključujući pitanje predsedničkog kandidata, poručio: "Rusija nikada nije vršila pritisak na Srbiju. Lavrov je jedan od najdražih gostiju Srbije, toliko toga je učinio za Srbiju i mi smo mu zbog toga veoma zahvalni". On je, takođe, rekao da je Srbija veoma zahvalna Rusiji na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. "Ne mogu da vam ne kažem - bez Rusije je nemoguće zaštititi naš teritorijalni integritet i suverenitet. Srbija nikada neće biti antiruska država, kao što su to neke druge postale, nećemo se pridružiti sankcijama EU", rekao je Dačić. On je istakao značaj predstojeće posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi, 21. decembra kada će sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom razgovarati o vojnotehničkoj saradnji. Kako je rekao Dačić, tada će se razgovarati o molbi Srbije da joj Rusija donira letelice i određenu vojnu opremu. Na pitanje novinara kakvu reakciju u Briselu očekuje na to, Dačić je rekao: "Kada se Hrvatska naoružava od NATO, onda oni kažu da to nije ofanzivno i da nije upereno ni protiv koga, ali ja pitam protiv koga to Hrvatska može da upotrebi ako ne protiv Srbije? Da neće da gađa Beč, Budimpeštu ili Rim? A sporno je kada Rusija donira Srbiji vojnu opremu jer onda kažu da se mi spremamo za rat, a oni se spremaju za mir. Manite me više tim pričima. Srbija je samostalna država, ne pretimo nikome, ali nećemo dozvoliti da iko ugrozi Srbiju ili Republiku Srpsku bez odgovarajuće reakcije Beograda", rekao je Dačić.

Centar u Nišu nije špijunski

Dačić je večeras ponovio, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, da humanitarni centar u Nišu nije špijunski. "Ne podnosim taj cinizam. Ugovor SOFA koji su potpisali Tadić i Kondoliza Rajs može, a to je jednostrani sporazum po kojem američki vojnici dobijaju imunitet, a mi ne dobijamo ništa", rekao je on, dok se, kako je napomenuo, sada postavlja pitanje da li zaposleni u centru u Nišu treba da imaju status kao zaposleni u diplmatsko-konzularnim predstavništvima. "To je politizacija pitanja. O tome će se razgovarati kada dođe ruski premijer Medvedev", rekao je Dačić. Govoreći o tom centru, Lavrov je rekao da on ne predstavlja pretnju ni po EU ni po NATO. "Nismo neprijatelji ni protiv koga, ali ispada da EU želi prijateljstvo sa Srbijom ili Crnom Gorom ali protiv Rusije. To je politika ćorsokaka, bez perspektive", zaključio je Lavrov.

Lavrov: Protivimo se jednostranom menjanju Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je večeras u Beogradu da Rusija prihvata sva rešenja i procese u vezi sa Kosovom, ali uz maksimalno poštovanje Rezolucije SB UN 1244, čijoj se jednostranoj reviziji protivi. "Solidarišemo se sa srpskim prijateljima i protiv smo bilo kakvih pokušaja da se jednostrano revidira ova Rezolucija", poručio je Lavrov. Dačić je, govoreći o podršci Rusije, rekao da je Lavrov taj koga može da pozove kad je potrebno. "Kada je Srbija u opasnosti, u slučaju rezolucija o genocidnosti srpskog naroda, poziva da se prizna Kosovo... koga mogu da zovem u svakom momentu?", upitao je Dačić, čekajući da neko od novinara koji su pratili konferenciju za novinare sa šefom ruske diploamtije kaže: "Sergeja." "Lepo ste odgovorili. Voleo bih da mogu uvek da pozovem i DŽona Kerija, u svakom momentu da mu kažem da je Srbija ugrožena, ali kako da ga pozovem kada Viktorija Nuland (zvaničnica Stejt departmenta) kaže da su oni 20 godina ulagali u nezavisnost Kosova, ili London, kada od njih dolazi reozlucija o genocidnosti srpskog naroda", rekao je Dačić. Komentarišući to što ga mnogi u Srbiji smatraju "ruskim ministrom", on kaže: "Ja ne da neću da budem anti-Rus, nego neću da budem ni anti-Srbin. Ispada da Srbija treba da bira između EU i Rusije. Ali mi biramo Srbiju", rekao je Dačić. Lavrov je takođe rekao da je sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem razgovarao i o situaciji u regionu, uključujući i napore za BiH, ali uz poštovanje sva tri konstitutivna naroda.

Znamo da EU ima pisane instrukcije o stavu o Rusiji

Moskva zna da Evropska unija ima pisane instrukcije o tome kakve izjave o Rusiji treba da se čuju iz svake zemlje, uključujući kandidate za pridruživanje Uniji, izjavio je danas u Beogradu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "U tim instrukcijama piše da je apsolutni imperativ za sve te zemlje da kao mantru koriste izraze kao što su aneksija Krima, okupacija Donbasa i tako dalje. Izgleda da su te instrukcije obavezujuće", istakao je šef ruske diplomatije na konferenciji za novinare posle sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Palati "Srbija". Lavrov, međutim, primećuje da više nema tako slepog poštovanja smernica, već da mnoge zemlje u EU shvataju svu apsurdnost situacije "kada EU, kao svojevremeno SSSR, u prvi plan stavlja ne ekonomske interese, ne osnovne interese svojih članica, već formule koje su ideološki motivisane". Prema njegovim rečima, EU nastoji da bude prijatelj sa izvesnim brojem zemalja, uključujući Crnu Goru i Srbiju, kako bi iziritirala Rusiju, ali je to, kaže, jalova politika. On je izrazio uverenje da mnoge, ako ne i većina zemalja članica EU, takvu politiku smatra štetnom, ali nastavljaju da mehanički primenjuju ideologijom motivisan kurs onih koji odlučuju o politici Evropske komisije. Lavrov je govorio i o energetskom dijalogu između Rusije i EU, rekavši da je taj dijalog žrtva "politizovanih pristupa" koji imaju za cilj "opraštanje apsolutne nesposobnosti ukrajinskog rukovodstva da primeni sporazume iz Minska". Prema njegovim rečima, Evropska komisija insistira na tome da se na sve moguće načine održi tranzit gasa preko Ukrajine i posle 2019. godine, čak i po cenu gubitaka za Rusiju i zemlje EU. Šef ruske diplomatije govorio je i o raspoređivanju stalne grupe NATO u regionu Crnog mora, istakavši da Rusija smatra provokativnom ideju koju iznose Ukrajina i druge države o takvom raspoređivanju. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA