Najnovije

Turska ekonomija nije izdržala, tone u ambis!

Turska privreda je potonula za gotovo dva procenta na godišnjem nivou u trećem kvartalu ove godine, prvi put od 2009. godine.

Istanbul (Foto: Pixabay)

Privreda je doživela pad pošto su opali potrošnja i izvoz, prema objavljenim zvaničnim podacima.
Turska kancelarija za statistiku saopštila je da je bruto domaći proizvod (BDP) skliznuo naniže za 1,8 odsto u odnosu na isti kvartal 2015. godine, što je izazvalo momentalan i pad vrednosti lire, javlja agencija Frans pres. 
Privrednom padu doprineli su slabija potrošnja, koja je prema saopštenju statistike smanjena za 3,2 odsto u prošlom tromesečju, dok je izvoz robe i usluga opao za 7,0 procenata. 
Ovaj izveštaj je jedan od najsnažnijih pokazatelja da politička nestabilnost u periodu posle pokušaja vojnog puča 15. jula još utiče na poverenje potrošača. 
Poslednji put Turska je zabeležila negativan rast pre 27 kvartala, 2009. godine, kada je zemlja ušla u recesiju. 
Prema podacima statističke kancelarije, u trećem kvartalu su porasli i državni rashodi za 23,8 posto. 
Današnji pokazatelji dolaze u trenutku dok se turska turistička industrija bori sa velikim problemima posle više terorističkih napada za koje se okrivljuju džihadisti islamske države i kurdski militanti, i posle neuspelog vojnog puča 15. jula. 
Nakon objavle podataka, kurs turske nacionalne valute je pao u jednom trenutku na 3,53 lire za jedan američki dolar sa ranijeg nivoa od 3,48 lira, reagujući na slabe ekonomske cifre i nastavak haosa u zemlji, ali se u popodnevnom trgovanju, oko 16,30 časova lira oporavila do nivoa od 3,48 za dolar. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA