Najnovije

"OSVETA ZA ALEPO": Najnoviji detalji o ubistvu ruskog ambasadora (FOTO)

Zvaničnici Ankare potvrdili su da je ubica ruskog ambasadora identifikovan kao turski policajac.

Ubica ruskog ambasadora (Foto: JuTjub, Pravda)

To je izjavio gradonačelnik Ankare Melih Gokček. "Napadač je policajac", objavio je gradonačelnik na Tviteru. List "Jeni Safak" je na sajtu objavio da je napadač sa inicijalima M.M.A. bio u jedinici za razbijanje demonstracija u Ankari. Otkriven je i identitet napadača. NJegovo ime je Mevlut Mer Altintaš, a prikazana je i njegova policijska legitimacija: Agencija Rojters je, pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore, javila da u vreme napada taj policajac nije bio na dužnosti. Moskva je potvrdila da je ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov preminuo nakon što je ranjen u napadu iz vatrenog oružja na otvaranju ruske izložbe fotografija u Ankari. Tu vest je saopštila portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharava, preneo je Rojters. Turski mediji prenose da je napadač ubijen ubrzo nakon napada. Karlov, na koga je pucano u trenutku kada je držao govor, prebačen je posle ranjavanja u bolnicu, a u napadu je ranjeno još nekoliko osoba, prenose turske televizije NTV i Si-En-En Tursk.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije saopštilo da je ruski ambasador ranjen nakon što je nepoznati naoružani napadač upao u galeriju u kojoj je on prisustvovao otvaranju ruske izložbe fotografija "Rusija očima Turaka".
Tas s javlja, pozivajući se na očevice, da je napadač uzviknuo "Sklanjajte se odavde". AFP prenosi, pozivajući se na očevica, da je napadač uzviknuo "Osveta za Alepo", dok fotoreporter agencije AP tvrdi da je muškarac u odelu i kravati uzviknuo "Alahu Akbar" pre nego što je ispalio najmanje osam metaka. Američka agencija dodaje da je napadač rekao i nekoliko reči na ruskom i oborio nekoliko izloženih fotografija. Rojters navodi da je napadač u glaeriju ušao pokazavši policijsku propusnicu. Fotografije koje je objavio turski dnevnik "Hurijet" pokazuju najmanje dva muškaraca u odelima kako leže na podu, a pored njih je drugi muškarac koji maše pištoljem. Obzirom na veliki broj novinskih ekipa koje su pokrivale događaj na kom se dogodilo ubistvo, svi detalji će, sasvim sigurno, biti detaljno istraženi. Prvi snimak mučkog ubistva koji se pojavio u javnosti možete da vidite OVDE. Napad se dogodio u poznatoj galeriji "Čagdas Sanatlar Merkezi" u četvrti Čankaja gde se nalazi većina stranih ambasada, uključujući rusku. O napadu je obavešten ruski predsednik Vladimir Putin. Nedugo posle napada, u galeriju u Ankari stigao je i turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu. Sputnjik ukazuje da je do napada došlo samo dan pre najavljenog putovanja šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua Moskvi, gde bi sa svojim ruskim i iranskim kolegom trebalo da razgovara o Siriji. Napad je izveden posle višednevnih protesta u Tuskoj zbog uloge Rusije u Siriji pri čemu demonstranti optužuju Moskvu za kršenje ljudskih prava u Alepu, iako Moskva i Ankara sada blisko sarađuju u evakuaciji građana iz tog sirijskog grada, navodi AFP. Rojters ocenjuje da napad na ruskog ambasadora u Ankari predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika "prelivanja" sirijskog sukoba u Tursku, podsećajući da su odnosi između Moskve i Ankare odavno zategnuti zbog sirijskog sukoba, u kojem podržavaju oprečne strane. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA