Najnovije

LAVROV: Amerika je kriva za situaciju u Alepu

Situacija u istočnom Alepu je rezultat toga što Vašington nije uspeo da odvoji opoziciju od organizacije Nusra front, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, nastupajući na konferenciji „Sredozemlje: Rimski dijalog“ u Rimu.

Sergej Lavrov (Foto: RIA Novosti)

- U istočnom delu Alepa sada vidimo rezultat i poslednje neuspehe niza spoljnih prijatelja sirijske opozicije da razdvoje opoziciju od organizacije Nusra front, uprkos obavezama koje su SAD preuzele na sebe u januaru ove godine, uveravajući nas da će bukvalno za nekoliko sedmica uspeti da postignu razdvajanje ovih grupacija u Siriji. Za time je trebalo da usledi početak političkog procesa, rešavanje humanitarnih pitanja, učešće raznih opozicionih grupa u pregovaračkom procesu - rekao je Lavrov. 
Ruski ministar inostranih poslova je rekao da je propuštanje šanse da se realizuje rusko-američki dogovor o Siriji bila velika greška Vašingtona. Rusija i SAD su 9. septembra usaglasile plan o Siriji koji je podrazumevao, pre svega, prekid vatre i koordinaciju operacija između ruskih i američkih vojnika. Trećeg oktobra predstavnik Stejt departmenta DŽon Kirbi je izjavio da SAD prekidaju bilateralnu saradnju s Rusijom u vezi s primirjem u Siriji i da zadržavaju samo vojne kanale za sprečavanje sukoba avijacija dveju zemalja u vazdušnom prostoru Sirije. - Gubitak ovog sporazuma bio je velika greška, inače bi sve odavno bili rešeno - izjavio je Lavrov.  Šef ruske diplomatije je istakao da je Moskva i dalje spremna za kompromise kada je reč o rešavanju krize u Alepu. - Mi smo već prihvatili određene kompromise, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura već je objavio da postoji varijanta da se borcima Nusra fronta predloži da izađu iz Istočnog Alepa, s oružjem. I mi smo podržali De Misturinu inicijativu, mada smo bili protiv ove ideje, ali želeli smo da doprinesemo spasenju života u Alepu. Mislili smo da će Nusra front uspeti da izađe iz Alepa kako bi makar u samom Alepu bile prekinute borbe i kako bi civilno stanovništvo moglo da odahne - rekao je Lavrov. Ministar je naveo da niz zemalja, uprkos tome, nije prihvatio inicijativu De Misture.  „Čini mi se da je to bilo učinjeno zbog toga što je nekome potrebno i korisno da ostavi istočni deo Alepa pod kontrolom Nusra fronta, što je, naravno, neprihvatljivo“, dodao je ministar. Rusija je spremna da sarađuje s administracijom novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa u borbi protiv terorizma ukoliko Vašington pokaže takvu nameru, izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. - Ukoliko se Sjedinjene Američke države budu usredsredile na borbu protiv terorizma i ukoliko budu želele da sarađuju s Rusijom, mi ćemo, razume se, biti spremni za to - rekao je Lavrov. Lavrov se u Rimu sastao s američkim državnim sekretarom DŽonom Kerijem, s kojim je razgovarao o prekidu vatre u Siriji, kao i o situaciji u Libiji i Jemenu. Prema rečima predstavnice Stejt departmenta Elizabet Trudo, Keri je Lavrovu preneo duboku zabrinutost SAD zbog situacije u Siriji, a posebno povodom napada na civile u Alepu. Lavrov i Keri će održati novi sastanak na marginama sednice Saveta ministara OEBS-a u sredu u Hamburgu. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA