Najnovije

ŠOJGU PORUČIO VUČIĆU: "Da imamo letačke vežbe svake godine!"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu predložio je premijeru Srbije da se letačko-taktičke vežbe "Bars", održane u oktobru u Srbiji, održavaju svake godine.

Sergej Šojgu (Foto: RIA Novosti)

- U oktobru su u Srbiji uspešno izvedene zajedničke vežbe "Bars-2016". Dobar naziv vežbi, treba da učinimo da te vežbe budu održavane svake godine - rekao je Šojgu premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.
On je ocenio i kao korisne zajedničke trilateralne taktičke vežbe “Slovensko bratstvo”, u kojima je uz Rusiju i Srbiju učestvovala i Belorusija. 
- Dobro se odvijaju zajedničke vojne vežbe i planiramo da razvijamo tu praksu. Uskoro ćemo razmeniti predviđene planove za 2017. godinu. Naravno, ne možemo da ne pomenemo učešće srpskog tima na Međunarodnim vojnim igrama 2016. gde ste pokazali dobre rezultate - dodao je Šojgu. 
Ruski ministar je pozvao predstavnike Srbije da učestvuju na međunarodnom vojno-tehničkom forumu “Armija-2017” i na Međunarodnim vojnim igrama 2017., a ministru odbrane Srbije Zoranu Đorđeviću je uručio poziv za učešće u radu VI Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti u aprilu naredne godine. 
Šojgu je još dodao da je Rusija spremna za intenzivniju vojnu saradnju sa Srbijom u oblasti vojnog obrazovanja. 
Srpski premijer je danas pre podne obišao jedan od poligona ruske borbene avijacije, gde je prisustvovao prezentaciji aviona i vojne opreme Ruske Federacije. 
Kako je Vučić ranije rekao, tokom posete Moskvi razgovaraće o kupovini šest borbenih aviona MIG 29, kojim bi učinili naše nebo i naše građane bezbednijim. 
 Pregovaramo da uzmemo šest aviona, a to bi značilo da bismo onda imali u svom resursu deset MIG-ova 29. To bi značilo značajno veću sigurnost za građane u odnosu na situaciju koju smo imali do juče - naglasio je premijer. 
Vučić je istakao i da avione plaćamo našim novcem i da je na to ponosan, ali je i zahvalio što je cena drastično ispod tržišne. 
Ponovio je i da Srbija neće nikoga da napada, ni tuđe da uzima, ali da hoće da bude spremna da zaštiti svoju slobodu i suverenitet, da bude svoj na svome. 
On je izrazio uverenje da bi avioni mogli već u naredna tri meseca biti u Srbiji, kao i da se uz pomoć stručnjaka izvrši modernizacija i opreme najsavremenijim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. 
Takođe je najavio da će se sa Rusijom razgovarati i o određenim protivvazdušnim sistemima, najverovatnije o sistemima M1 ili M2, ali treba videti šta je najbolje i najjeftinije, kao i koje finansijske instrumente i novac možemo da izdvojimo. Šta obuhvataju nove američke sankcije Rusiji pročitajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA