Najnovije

POSLE MIGOVA, STIŽE KINESKA ZVER: Balistički raketni sistem sa dometom od čak 300 kilometara! (FOTO/VIDEO)

Srpska vojska, koja će uskoro biti modernizovana moćnim ruskim "migovima 29" i tenkovima T-72 B3, kao i najmodernijim PVO sistemom BUK M2, najverovatnije će od NR Kine po najpovoljnijim mogućim uslovima dobiti i raketni sistem FD-2000, koji ima domet od čak 300 kilometara!

Kineski raketni sistem FD-2000 (Foto: Jutjub)

U toku su završni pregovori sa kineskim vlastima o nabavci ovog raketnog sistema. Peking je spreman da nam ponudi cene znatno niže od tržišnih. Kinezima je stalo da Srbija i Balkan budu stabilni zbog poslova u smederevskoj "Železari" i drugih u ovom regionu.
Ova kineska ponuda samo je deo dugoročne strategije Pekinga da razvija međudržavno partnerstvo sa Srbijom. - Peking procenjuje da je stabilnost Balkana dugoročno moguća samo ako je Srbiji jaka i poštovana vojna sila. Zato su spremni da nam isporuče oružje koje je zaista poslednja reč kineske vojne tehnike. PVO sistem FD-2000 svojevremeno su hteli da kuše Turci, i to pre američkih raketnih sistema, ali su zbog pritisaka Zapada odustali od nabavke, što dovoljno govori o kvalitetu tog odbrambenog sistema. Naravno, zbog dobre ekonomske saradnje i partnerskih odnosa, Kinezi nam nude neverovatno povoljne uslove - kaže dobro obavešteni sagovornik koji je želeo da ostane anoniman. I dok niko od državnih zvaničnika nije želeo juče da govori o mogućnosti nabavke ovog kineskog naoružanja, stručnjaci tvrde da bi Srbija mogla da ima ogromne koristi od takvog aranžmana.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da su poslednjih nekoliko meseci u Srbiji bili predstavnici svih najznačajnijih kineskih kompanija koje se bave proizvodnjom naoružanja. - Tačno je da kontakti postoje, ali ne bih to nazvao pregovorima. Kinezi su zainteresovani za naše tržište i mnogo bi im značilo da kupimo nešto od njihovog vojnog naoružanja jer bi to predstavljalo proboj na evropsko tržište na kome do sada nisu bili prisutni - ističe Radić. Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije kaže: - Ako želimo da budemo neutralni, moramo vojno ojačati, ali uz "otvorene prozore" prema svima. Ako su nam Kinezi zaista ponudili te rakete, nisu to uradili iz ekonomskih motiva, već zato što preko nas žele da promovišu svoju vojnu tehnologiju. Žele da pariraju Rusima i Amerikancima, a važno im je evropsko tržište. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA