Najnovije

Železnjak: Ruski humanitarci u Srbiji nemaju diplomatski imunitet a NATO ima, to je važno pitanje za Moskvu!

Zamenik sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije za međunarodnu saradnju Sergej Železnjak izjavio je da je Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu bitno pitanje u odnosima dve zemlje, a da je za Rusku Federaciju veoma važno pitanje statusa ruskih humanitaraca u Srbiji.

Sergej Železnjak (Foto: Jutjub)

- Vojnici NATO-a imaju diplomatski imunitet u Srbiji, a to su vojnici koji su bombardovali Srbiju, dok naši spasioci koji nikada nisu bombardovali i koji su samo spasavali ljude - nemaju ovakav status - rekao je Železnjak.

On je podsetio na to da su pripadnici humanitarnog centra očistili velika područja od mina, kao i spasili na hiljade života u požarima koji su zadesili Srbiju i istakao da će Centar u Nišu nastaviti da razvija svoju humanitarnu misiju, bez obzira na status svojih radnika.
Na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srpskog sabora "Zavetnici" Stefanom Stamenkovskim, Železnjak je rekao da će Rusija raditi sve što treba da bi građani Republike Srpske i sama Republika Srpska osetili da će njihova prava biti zaštićena.

Železnjak je ocenio da u ovom trenutku "jačanje bezbednosti Srbije dobro utiče na bezbednost na Balkanu i takođe na bezbednost stanovništva koje živi u Republici Srpskoj". - Snažna Srbija u društvu sa Rusijom je moćan garant za neke glave koje ne misle dobro državama regiona. Uveren sam da ćemo raditi sve što treba da bi se i građani Srbije i građani Republike Srpske i u drugim zemljama regiona osećali bezbedno - rekao je Železnjak.

On je naveo da se Rusija nikada ne meša u unutrašnje stvari suverenih država, ali da, kako je napomenuo, "svako rešenje definiše dalji razvoj odnosa zemalja".

Definisati stav prema NATO

- Srbiji predstoji kampanja za predsedničke izbore i veoma je bitno da sve političke snage definišu stav prema NATO-u, Rusiji i Evropskoj uniji da bi Srbi znali ko ima kakav stav. U uslovima savremenih informacija, i mi u Rusiji takođe ćemo znati ko ima kakav stav - poručio je Železnjak. On je pozdravio rad na formiranju Balkanskog saveza vojno neutralnih zemalja i zaključio da je vojno neutralan Balkan glavni put da se sačuva mir u regionu. Železnjak je ocenio da su odnosi na Balkanu takvi da je odluke, poput ulaska u vojni savez kakav je NATO, najbolje donositi na osnovu odluke građana tih zemalja.

On je istakao da je Srbija dobar primer u očuvanju nacionalnih interesa i vojne neutralnosti i ukazao da su vojna neutralnost i jačanje odbrambenih mogućnosti - temelj koji konsoliduje srpsko društvo. Izrazivši uverenje da postoje veliki potencijali za dalji razvoj saradnje dve zemlje, Železnjak je istakao da su Rusija i Srbija istomišljenici u svim oblastima, dele zajedničke vrednosti, viševekovnu istoriju, ali i sadašnjost.

Podrška Srbima na svim nivoima

On je ocenio da su u različitim zemljama Balkana "uništena prava Srba, zabranjeno izražavanje na srpskom jeziku i očuvanje verskih vrednosti". - To je neprihvatljivo u 21. veku i mi ćemo pružiti podršku pravima Srba na svim nivoima - rekao je Železnjak. Funkcioner Jedinstvene Rusije juče je bio gost Srpske napredne stranke, a danas se sastao i sa predsednikom SNP nenadom Popovićem. Pogledajte OVDE šta je Železnjak poručio vlastima Crne Gore u vezi NATO-a! Izvor: Srna

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA