Najnovije

JOVANOVIĆ: Ja sam spreman da pružim ruku Izetbegoviću, Tačiju, Plenkoviću

Liberalno-demokratska partija odlučiće do kraja januara kako će nastupiti na predsedničkim izborima i ukoliko istovremeno budu i parlamentarni o politici i savezu koji će praviti na tim izborima, jer je tako nešto neophodno, kaže lider stranke Čedomir Jovanović.

Čedoir Jovanović (Foto: Jutjub)

On u intervjuu „Politici” ističe da LDP ne može da podrži Sašu Jankovića kao predsedničkog kandidata, zato što je za „našu podršku potrebno da ima jasnu politiku, koja mora biti u prvom planu, a nje nema, osim ukoliko se politika ne svodi na kritiku Vučića”.
LDP je već najavio da ćete vi biti kandidat na predsedničkim izborima?
Nikada u politici nismo bili foliranti. Onog trenutka kada se kao kandidat pojavio Vuk Jeremić, a on nije došao sam, već su se poklopili njegovi interesi i interesi dela opozicije, bilo je jasno da on ne može da bude kandidat LDP-a. Jeremić je izraz politike kontinuiteta koja je, po mom mišljenju, uništila ovu zemlju i bilo je logično da povučemo potez kakav smo povlačili u prošlosti, a to je da kandidujemo politiku sa ambicijom da taj promil šanse iskoristimo kako bismo dodatno afirmisali  i sačuvali tu obalu na koju će kasnije Srbija preći, kao što su u međuvremenu  Vučić, Nikolić i Dačić.
Ostavljate, dakle, mogućnost i promene stava...
Najava Jeremićeve kandidature torpeduje bilo kakvu mogućnost ozbiljnog dogovora oko zajedničkog kandidata građanskih snaga u zemlji. Ideja o parlamentarnim izborima do kojih će doći ukoliko Vučić proceni da je to jedini način homogenizovanja njegovog biračkog tela oko predsedničkog kandidata koga će istaći, pod uslovom da se sam ne kandiduje, nameće nužnost zajedničkog nastupa i jedinstva u izbornoj kampanji. Ključno je pitanje sposobnosti stranaka da ozbiljno odgovore na okolnosti. Građanske organizacije su, s jedne strane, pod pritiskom Vučića, a sa druge, pod pritiskom koji nam nameće obavezu da podržimo Sašu Jankovića, koji je najavio kandidaturu.
Šta mislite o Jankovićevoj kandidaturi?
Otvoreno govoreći, Saši Jankoviću potrebno je mnogo više od njegove želje da bude predsednik Srbije. Potrebna je jasna politika, koju nema, osim konflikta sa Vučićem, što nije dovoljno. Potrebna mu je i jedna vrsta političkog karaktera, koji do sada nisam video. Potreban nam je predsednik širi od stranačkog konteksta, koji će imati autoritet da stane pred svaku vlast i zaštiti građane, a ja to nisam video u onome što je politički bekgraund Saše Janković. Tu najmanje mislim na činjenicu da je do 2000. godine sedeo u Julovom ministarstvu i da mu to nije bio nikakav problem. Ja pred tim neću da zatvaram oči. Sašu Jankovića ne poznajem i o njemu, kao i svi drugi, ne znam ništa. Meni je bio dovoljan jedan Koštunica, koga sam poznavao i mislio da znam sve.
Svesni ste da će vas optužiti da se dodvoravate Vučiću?
Pa, u mene 20 godina pucaju svi, većina onih koja je ušla u to političko pozorište u kome oni navodno mole Sašu Jankovića da se kandiduje, a on kao razmišlja, a iza svega toga stoji on. Takvo ponašanje je nešto na šta ja nikada nisam pristajao. To su maniri Borisa Tadića i drugih političkih manekena. Ako Janković hoće podršku LDP-a, red je da razgovara sa LDP-om, a ako misli da može bez političkog iskustva koje generiše naša stranka, DS i mi lično, onda mu želim što i drugim protivkandidatima na izborima – neka mu bude onako kako radi.
Neću pristati na kolektivnu histeriju koja zapravo govori o dijagnozi našeg društva, a ne vrednostima i vizijama. Ja sam spreman da pružim ruku Izetbegoviću, Tačiju, Plenkoviću, koji ima izvesne dileme oko karaktera pozdrava „Za dom spremni”, a treba da bežim od Vučića? Za 20 godina nisam izbegao nijedan sukob s Vučićem, ne želim ih u budućnosti, ali ako budu nužni zbog opstanka naših vrednosti, onda ću, naravno, ja biti naspram njega, kao što sam uvek bio.
Ukoliko bude i parlamentarnih izbora, može li stranka koja želi da uđe u parlament da vodi kampanju za nekog nestranačkog predsedničkog kandidata, kako bi se to odrazilo na njen rezultat na parlamentarnim izborima?
Parlamentarni izbori potpuno menjaju karakter predsedničkih. Zajednički kandidat na predsedničkim izborima obavezuje zajednički nastup na parlamentarnim i koga LDP da podrži? Vi kažete da će mi neko „zalepiti” Vučića, baš me briga, ali ko će to da uradi? Hoće Saša Janković, kome dok je bio u Julovom ministarstvu nisu smetali Tomislav Nikolić i Maja Gojković u toj vladi. Ili da vodim računa šta će Boris Tadić da kaže, za koga imam veliko razumevanje zbog sloma koji je pretrpeo, ali on kad nema šta da kaže zareži na mene, a on je napravio naprednjake.
Stiče se utisak da LDP može da razgovara samo sa DS-om?
Razgovaramo sa svima osim sa „Dosta je bilo”, iz dva razloga – prvo, LDP, koji ima oštru i jasnu politiku, ne može da pravi koaliciju sa NLO pokretom, bez ijednog jasnog političkog stava, osim ako politički stav nije – hajde da ostavimo politiku po strani, a da kandidujemo našu frustraciju Vučićem za koju će možda glasati milioni koji su takođe frustrirani Vučićem. Mi imamo kontakte čak i sa ljudima iz Tadićevog SDS-a, a tu su DS i LSV, nešto što je prirodno i razgovaramo, naravno.
Rekli ste da biste mogli da razgovarate i da budete vlast sa Vučićem, što je izazvalo skandal u nekim krugovima, ostajete pri tome?
Da, spreman sam da razgovaram. Pa, mi hoćemo da uspostavimo elementarni red i mir u našim odnosima u regionu, a kako Srbija da bude u miru sa drugima ako nije sama sa sobom? Naravno da ću da razgovaram, ali drugo je pitanje da li možemo oko nečega da se dogovorimo, čak i kad se složimo – to nije dovoljno. Za mene nije realno verovati da Vučić i ja možemo da budemo u istoj vladi, prosto naši politički karakteri i sudbine su takvi da je jedan na vlasti, a drugi u opoziciji. Kako stvari stoje, Vučić će još dugo biti na vlasti, a ja pokušavam da vratim u život opoziciju.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA