Najnovije

NIKOLIĆ NADIGRAO VUČIĆA: Koje su mu opcije pred izbore?

Tomislav Nikolić stavio je Aleksandra Vučića pred svršen čin - ili da ga podrži u trci za predsednika ili da nađe kandidata koji će da pobedi i njega i opoziciju.

Tomislav Nikolić (Foto: Sinhua)

Nikolić i Vučić, politički otac i sin, na predsedničkim izborima jedan protiv drugoga? Zvuči potpuno nerealno i to je sasvim sigurno poslednja opcija o kojoj razmišljaju.
Ipak, treba li je u potpunosti isključiti, pogotovo ako se znaju namere aktuelnog predsednika koji želi da se kandiduje na predstojećim izborima? Odgovor iz SNS-a još nije dobio, a sudeći po izjavi Vučića, neće ga biti ni do Božića, do kada je Nikolić javno oročio obelodanjivanje svoje kandidature.
- Nama se ne žuri. Ime kandidata objavićemo kroz dva do tri meseca - izjavio je lider naprednjaka samo sat vremena pošto je predsednik Srbije obećao da će do 7. januara objaviti svoje planove. Vaganja i razmišljanja Vučića, stalno odlaganje priče o predsedničkim izborima Nikoliću sasvim sigurno ne odgovara. Boban Stojanović, saradnik na FPN-u, navodi da je očigledno da je aktuelnom predsedniku dosta čekanja, a njegov poslednji potez vidi kao pritisak na premijera. - Na taj način poslao je poruku Vučiću da želi da se aktiviraju razgovori o kandidatu SNS za predsednika. Verujem da Vučić ima ozbiljnu dilemu da li da Nikolić bude njegov kandidat, jer je svestan da tako može da izgubi izbore - smatra Stojanović. Analitičari kažu da je aktuelni predsednik i dalje najozbiljniji kandidat SNS, ali da ne treba isključiti opciju u kojoj će se Vučić boriti za funkciju predsednika države. - Ta opcija je najsigurnija za pobedu. Ali ne verujem da će u tom slučaju njegov protivkandidat biti Nikolić. To bi bilo pogubno za njegovu političku budućnost, ali i za samog Vučića, koji bi izgubio deo biračkog tela SNS-a. Međutim, ukoliko naprednjaci kandiduju Zoranu Mihajlović ili Nikolu Selakovića, uveren sam da će se Nikolić kandidovati. Ako ništa, onda zbog povređene sujete - zaključuje Stojanović. Da je malo verovatno da Vučić ne podrži aktuelnog predsednika, smatra i Đorđe Vuković iz Cesida. - Jasno je da između njih povremeno ima razmimoilaženja, ali to ne znači potpuni razlaz. Verujem da će oni sabrati pluseve i minuse i zaključiti da je najbolje da se kandiduje Nikolić. Moguće je da Nikolić do Božića objavi kandidaturu, a da je mesec dana kasnije podrže naprednjaci - kaže Vuković. On dodaje da je najavom kandidovanja predsednik poslao poruku Vučiću "ili me kandiduj ili nađi kandidata koji će pobediti i mene i opoziciju". - A Vučić voli da se njegova reč poštuje i zato mu je i odgovorio da će ime kandidata objaviti za dva do tri meseca - zaključuje Vuković. Dragomir Anđelković, analitičar blizak SNS-u, smatra da "Nikolić nije kandidat koji smeta Vučiću, već kandidat koji može da izgubi". - Nije funkcija predsednika toliko bitna jer nema velika ovlašćenja, ali je Vučiću važno da njegov kandidat pobedi jer bi u suprotnom to bio uvod u gubitak vlasti - ističe Anđelković. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA