Najnovije

AMERIKA ZALEĐENA: Nezapamćena modernizacija i napredak ruske vojske! (VIDEO)

Rusija je nastavila da unapređuje svoje oružane snage u 2016. godini, sa značajnim poboljšanjem njenih borbenih snaga zahvaljujući izgledu modernizovanih vozila, brodova i aviona.

Ruske oružane snage sve jače (Foto: Sinhua)

Koje su novo oružje dobile vojska, mornarica i vazduhoplovstvo ove godine?

Borbeni potencijal ruskih oružanih snaga je povećan za 14 odsto u 2016. godini, prijavio je ministar odbrane Sergej Šojgu predsedniku Vladimiru Putinu tokom sastanka odbrane na kraju godine, 22. decembra, objašnjavajući da su ove poboljšane performanse pomogle u održavanju državnih odbrambenih sposobnosti na odgovarajućem nivou. Za uzvrat, Putin je istakao da “još uvek mnogo toga treba da se uradi u vezi sa jačanjem nuklearne trijade i da savršenstvo alarmnih sistema za raketne napade obaveštajnih i komunikacionih sistema takođe moraju biti usavršeni.“ Putin je postavio cilj da do 2021. godine udeo moderne tehnologije u oružanim snagama ne može biti manji od 70 odsto, a sankcije za neispunjavanje ugovora moraju biti stroge koliko god je moguće.

Naoružavanje širom Rusije

U 2016. godini vojska u ruskoj Centralnoj vojnoj oblasti dobila je više od 700 jedinica tehnologije novog naoružanja: Iskander-M sistemi, Pantsir-S1 protivavionski artiljerijski sistem, osam aviona, tri moderna Mi-24 helikoptera i više od 50 T-72B3 tenkova. Više od 650 jedinica moderne borbene tehnologije je dostavljeno snagama u Istočnoj vojnoj oblasti, uključujući i Iskander-M raketne sisteme, Bastion priobalne raketne sisteme, Tor protivraketne sisteme i Tornado-G raketne bacače. Na Dalekom istoku, vojna grupa na Kurilskim ostrvima je dobila Bal i Bastino priobalne raketne sisteme, a grupa na Kamčatki je dobila Pancir-S1 protivavionski artiljerijski sistem.

Mornarica

Ruska mornarica je snabdevena sa 24 broda u 2016. godini, sa lavovskom Crnomorskom flotom koja je primila deo novih brodova i podmornica. Među plovilima su dva Projekt 636.3 dizel-električne podmornice. Ove podmornice sadrže Kalibr raketne sisteme velike preciznosti, koji se koristi za pucanje na morske i kopnene ciljeve, kao i modernizovane avione. Podmornice mogu lansirati Kalibr-PL rakete, koje su se uspešno dokazale u Siriji, iz svojih torpednih cevi sa udaljenosti od oko 1.500 kilometara. Rakete su u stanju da udare u okviru od nekoliko metara od cilja. Ruska mornarica je takođe dobila više od 100 Kalibr i onix protivbrodskih raketa.

Ratno vazduhoplovstvo

Vazdušno-kosmiče snage Ruske Federacije su dobile 139 modernih aviona i četiri svoja protivavionska raketna puka naoružana sa S-400 protivavionskih raketnih sistema. Vazduhoplovne jedinice u Primorskoj pokrajini i Kareliji su dobile nove Su-35S borce, koji su već viđeni u borebnoj akciji u Siriji. Američki Kongres stavlja Rusiju na treće mesto u globalnoj trgovini oružjem. Avijaciji su takođe predstavljeni modernizovani Tu-160M i Tu-35MS strateški bombarderi. Isporučeni su im Mi-28N, Ka-52 i Mi-35M helikopteri, kao i Mi-26 teški vojni transportni helikopteri. Prema rečima prvog zamenika komandanta Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije, general-pukovnika Pavela Kurašenka, ove snage nameravaju da do 2018. godine “stvore zatvoreno radarsko polje za alarmni sistem raketnih napada i počnu primenu elemenata sistema za suzbijanje kosmičkih sistema, koji su opremljeni oružjem koje se zasniva na novim fizičkim principima.“

Kopnene snage

Kopnene snage Ruske armije su dobile 2.930 novih i modernizovanih modela oružja, dok je 22.000 komunikacionih uređaja i 260 bespilotnih letelica dostavljeno vojsci. Formirano je ukupno 36 bespilotnih vazuhoplovnih vojnih jedinica i divizija: Vojska će imati više od 600 sistema sa 2.000 dronova, uključujući i nove Orlan-10 i Eleron-3.

Raketne snage

Dvadeset i tri Jars stacionirane i mobilne podloge za lansiranje raketa su dodate ruskim strateškim raketnim snagama u 2016. godini. Sve u svemu, oni sada imaju 400 interkontinentalnih balističkih raketa sa nuklearnim bojevim glavama raznih kapaciteta. Više od 60 odsto strateškog oružja i bojevih glava ruskih nuklearnih snaga je koncentrisano u strateškim raketnim snagama. Prema rečima komandanta strateških raketnih snaga, general-pukovnika Sergeja Karakajeva, dobijanje Jars-a “će ojačati borbene mogućnosti strateških raketnih snaga kada je u pitanju prevazilaženje sistema protivraketne odbrane i ojačaće potencijal nuklearnog zastrašivanja ruskih strateških nuklearnih snaga.“ Pogledajte OVDE, nove ruske rakete uteruju strahu kosti! Izvor: webtribune

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA