Najnovije

"Građanski rat u Siriji je gotov, na potezu Rusi i SAD"

Građanski rat u Siriji je završen, sada samo treba prekinuti borbe u preostalim “džepovima“, piše bivši ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt.

Sirijska vojska (Foto: SANA)

Kako se navodi u tekstu za NJujork tajms, snage lojalne predsedniku Bašaru el Asadu su uz pomoć Rusije, Irana, šiitskih milicija i Hezbolaha na korak od preuzimanja Alepa, nekada najvećeg grada u Siriji, a ostaje im i da napadnu ostatke pobunjeničkih grupacija, uglavnom oko severnog grada Idliba.
- Iako je Iran najveći saveznik Asada, njegov režim sada treba da dozvoli ruskim vazdušnim snagama da završe započeto i da pomognu u preuzimanju naseljenog zapada države. Asadov režim je prevagnuo kroz taktiku širenja brutalnosti, korišćenjem barel bombi, izgladnjivanjem, gađanjem bolnica, korišćenjem hemijskog oružja, ali je prevagnuo - navodi se u tekstu. 
Ističe se i da je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer pokušala da ukaže na ratne zločine, ali to nije i neće promeniti situaciju na terenu. 
- Postoji apsolutno kontraproduktivna ideja koju su favorizovale američke elite iz obe partije, uključujući i Bila Klintona, Madlen Olbrajt, DŽordža Buša, da treba davati vojnu pomoć umerenoj sirijskoj opoziciji. Takva pomoć ne može da promeni ishod rata, samo može da dovede do većeg broja mrtvih. Iako je ishod jasan, veoma je važno kako se rat završava. SAD ima interes da rezultat bude povratak Sirijaca svojim kućama, totalni raspad Islamske države i drugih ekstremista, osiguravanje sirijskih Kurda... To se može učiniti samo uz punu kolaboraciju sa Rusima, koji su omogućili Asadu da pobedi u ratu. Srećom, Rusi dele većinu američkih ciljeva, čak i ako to Asadu ne odgovara - dodaje se. 
Prema navodima Galbrajta, SAD i Rusija moraju da počnu pregovore o onome što bi okončalo sukobe između režima i umerene opozicije. 
- Uslovi moraju da budu amnestija pobunjenika, prava izbeglicama da se vrate i jednak pristup programima rekonstrukcije. To bi moglo da ukljući i obećanja za bazične političke slobode, međunarodni monitoring i uklanjanje sadašnje sirijske administracije, ne uključujući Asada, odgovorne za najteže zločine. Rusi imaju dobar odnos sa sirijskom vladom, koja želi podršku Moskve u “čišćenju“. Odnos Vašingtona i Damaska nije toliko dobar, tako da će morati da ubede neislamističku opoziciju da pregovara o predaji, pre nego dođe do totalnog uništenja. Na kraju, SAD će morati da daju dugoročne garancije sirijskim Kurdima da ih Asad neće napasti - ističe Galbrajt. 
On u tekstu zaključuje da je izabrani predsednik SAD Donald Tramp rekao da ima nameru da radi sa Rusima i Asadom u pokušaju da se uništi Islamska država i da bi idealno bilo da Vašington kontaktira Moskvu i pre nego što ekscentrični milijarder stupi na novu dužnost. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA