Najnovije

Turci: 'Ajmo svi u rat!

Turska traži od svojih koalicionih partnera, uključujući SAD, da učestvuju u zajedničkoj kopnenoj operaciji u Siriji, radi okončanja petogodišnjeg rata. Snage Asadovog režima i Kurdi napreduju u međuvremenu.
Turci: 'Ajmo svi u rat (Foto: Pixabay )

Turci: 'Ajmo svi u rat (Foto: Pixabay )

Neimenovani turski zvaničnik ocenio je da je sada nemoguće zaustaviti rat bez kopnene intervencije, ali da Ankara neće sama pokrenuti takvu operaciju, preneo je Rojters. "Turska neće imati jednostranu kopnenu operaciju. Tražimo od svojih koalicionih partnera da pokrenemo kopnenu akciju. Razgovaramo o tome sa svojim saveznicima", rekao je ovaj zvaničnik. On je dodao da će Turska učestvovati u takvoj operaciji, ako bude konsenzusa. "Bez kopnene operacije nije moguće zaustaviti ovaj rat", rekao je turski zvaničnik. U međuvremenu, turska artiljerija uzvratila je danas vatru preko granice sa Sirijom, što je činila i u prethodna tri dana. Turska je juče upozorila pripadnike kurdske milicije na severu Sirije da će se suočiti sa "žestokim odgovorom" ako pokušaju da zauzmu granični grad Azaz. Sirijska armija, koja sprovodi ofanzivu uz podršku ruskih vazdušnih udara, prišla je na 25 kilometara od granice sa Turskom. Kurdska milicija IGP, koju Ankara smatra za neprijateljsku formaciju, iskoristila je priliku i zauzela teritorije od sirijskih pobunjenika u blizini granice. Snage sirijskog režima i kurdski borci su na severu Sirije napredovali i osvojili nova područja oo pobunjenika, potvrdile su sirijska državna novinska agencija SANA i Sirijska opservatorija za ljudska prava. U izveštajima se navodi da su sirijske snage zauzele sela Ahras i Miskan u provinciji Alepo na severu Sirije, prenela je agencija AP. Pored toga, pripadnici koalicije arapskih i kurdskih grupa - Sirijskih demokratskih snaga (SDF) su preuzeli kontrolu nad gradom Tel Rifat, jednom od najvećih uporišta pobunjenika u provinciji Alepo. Nakon Tel Rifata, članovi SDF su zauzeli i obližnje selo Kfar Naseh, koje se nalazi južno od Tel Rifata. Snage sirijskog predsednika Bašara al Asada su uz podršku ruskih vazdušnih udara početkom februara započeli veliku ofanzivu na području severno od Alepa.
Pročitajte još:KLINTONOVA LAJE KAO PAS: Pogledajte snimak sa mitinga o kome svi pričaju (VIDEO)Zaharova Zapadu: Dajte dokaze da smo krivi (VIDEO)
Izvor: Mondo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA