Najnovije

SVETSKI LIDERI JEDINSTVENI U OSUDI TERORIZMA: Evropa je u ratu i potrebna je moblizacija

Svetski lideri osudili su napade u Briselu nazvavši ih terorističkim aktima.

Aerodrom u Briselu (Foto: Jutjub)

Evropski lideri i Rusija osudili su jutrošnje napade u Briselu i ponudili pomoć Belgiji dok su, istovremeno, u svojim zemljama sazvali hitne sastanke kabineta iz predostrožnosti. Povodom današnjih napada u Briselu, francuski predsednik Fransoa Oland je izjavio da je "cela Evropa napadnuta". "Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa", rekao je Oland u saopštenju. Francuski predsednik je pozvao "celu Evropu da preduzme krucijalne mere kako bi se suočili sa ozbiljnim rizicima", prenosi AFP.

Francuski predsednik sazvao je hitan sastanak sa premijerom Manuelom Valsom, ministrom odbrane Žan-Iv Le Drijanom i ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom. Evropa je u ratu i potrebna je mobilizacija, rekao je francuski premijer Manuel Vals posle jutrošnjih eksplozija u Briselu, ocenivši da je opasnost danas još veća nego što je bila pre napada u Parizu novembra 2015. "Evropa je u ratu već nekoliko meseci", rekao je on francuskim medijima, dodavši da su i eksplozije koje su jutros uzdrmale Brisel "ratni čin pred kojim se treba mobilisati". On je izneo uveravanja da će francuska vlada i snage bezbednosti i dalje biti krajnje budni, mobilisani i odlučni pred terorizmom. Vals je, takođe, izrazio solidarnost i saosećanje sa belgijskim narodom, prenosi francuska televizija RTL. Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je objavio da je raspoređeno 1.600 dodatnih policajaca na francuskoj teritoriji, naročito u vazdušnom, pomorskom i železničkom saobraćaju. Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ove, kako kaže, varvarske napade. "Borba protiv ovog zla zahteva najaktivniju međunarodnu saradnju", poručio je Putin, preneo je Tas.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Britanski premijer Dejvid Kameron zakazao za danas hitan sastanak kabineta i poručio da će Velika Britanija "učiniti sve što može da pomogne". U Velikoj Britaniji je proglašen "ozbiljan" nivo pretnje od terorizma što je drugi najveći nivo na skali od jedan do pet.

Nemački ministar pravde Hajko Mas napisao je na svom Tviter nalogu da je danas "crni dan za Ervopu" i ocenio da "užasni događaji u Briselu utiču na sve nas". Holandski premijer Mark Rute ocenio je da je Belgija "ponovo meta kukavičkih i smrtonosnih napada", preneo je AP. Rute je sazvao sastanak vladinog ministarskog kriznog štaba upožorivši da je neohodna dodatna opreznost u Holandiji i najavio da će u toj zemlji biti preduzete sve neophodne mere predostrožnosti.

"Naša srca su sa žrtvama i njihovom rodbinom. Holandija je spremna da pomogne i podrži naše južne susede na svaki mogući način", poručio je Rute. Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc izjavio je da je šokiran terorističkim napadima u Briselu, i zatražio otvaranje specijalne linije za austrijske građane, koji borave u poseti Briselu.

Jutrošnje napade na aerodromu i metro stanici u Briselu evropski zvaničnici ocenili su kao"terorističke akte" i izrazili svoju osudu. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da su eksplozije u Briselu veoma tužan dan za Evropu, preno je AFP. Predsednik Evropskog saveta Donald Task nazvao je napde u Briselu "teroristickim aktom". "Ja sam zapanjen jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem i u Evropskoj četrti u Briselu koje su izavale nekoliko nevinih žrtava i povredile mnoge druge", saopštio je Task. Prema nejgovim rečima, ovo je još jedan dokaz na šta su sve teroristi spremni u mržnji i nasilju. "Teror je pogodio srce Evrope. Moje misli su sa žrtvama i njihovim voljenima. Ostanimo snažni, neustrašivi i verni našim vrednostima", poručio je evropski komesar za proširenje Johanes Han na svom Tviter nalogu. U Briselu se očekuje i konferencija za novinare belgijskog premijera. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA