Najnovije

"MOGLI SU BAR MALO DA ME KAZNE": Evo šta je sve Šešelj rekao nakon pobede nad Tribunalom!

BEOGRAD - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da je presuda Haškog tribunala s pravnog aspekta jedina moguća, ocenio da je dvoje sudija pokazalo profesionalizam, čast i obraz i odolelo političkim pritiscima, te najavio da će tražiti 14 miliona evra odštete od Tribunala.

Šešelj na konferenciji za novinare nakon oslobađajuće presude (foto: Tanjug video printskrin)

Šešelj je na konferenciji za novinare u prostorijama SRS, nedugo posle izricanja presude u Haškom tribunalu, rekao da je od početka znao da mu nijedan zločin ne mogu dokazati.
"Posle me više, kad sam pobedio, nije ni interesovala izrečena presuda, prođoh bez kazne a možda sam mogao bar malo da dobijem, da ne besne ovoliko srpski neprijatelji i van Srbije i u Srbiji", rekao je Šešelj.
On je rekao da su sudije u sudskom veću Žan Klod Antoaneti i Mandiaje Niang, pokazali da su profesionalizam, čast i obraz iznad svakog političkog pritiska, te da su pritiscima odoleli i doneli, s pravnog aspekta, jedinu moguću presudu.
Šešelj je izrazio žaljenje što njegovi, kako je naveo, bliski prijatelji, Milan Martić, general Zdravko Tolimir, Radovan Karadžić i mnogi drugi nisu imali u sudskom veću časne i poštene sudije, navodeći da bi i oni u tom slučaju bili oslobođeni.
"Moj stav prema Haškom tribunalu kao antisrpskom sudu i instrumentu novog svetskog poretka nije se ni za dlaku promenio", rekao je Šešelj i istakao da se ne oseća krivim ni za šta. 
Na pitanje da li će sad ideja "velike Srbije" umreti, s obzirom na to da je sudskom postupku rekao da što bude veća kazna to će ideja biti jača, Šešelj je odgovorio da je to logično pitanje, ali da je ideja "velike Srbije" snažna i bez njega.
"Svojim političkim angažovanjem delićem sam doprineo toj ideji, ali ona je besmrtna", rekao je Šešelj.
Upitan da li će tužiti Haški tribunal za odštetu, Šešelj je rekao da je potrebno sačekati da vidi da li će tužilaštvo podneti žalbu i podsetio da je još 2012. podneo odštetni zahtev, kojim od tribunala zahteva 12 miliona evra.
Kako je dodao, taj zahtev bi sad mogao da bude povećan na 14 miliona, kako bi nadoknadio "psihičku patnju" dok je četiri godine čekao presudu i strepeo od nje.
Upitan da li će tužiti Republiku Srbiju, on je rekao da to neće činiti. 
On je dodao da je još rano da govori na šta će taj novac biti potrošen, ali da će veliki deo otići SRS i u humanitarne svrhe. 
"Pomogao bih srpskim kulturnim institucijama, pre svega onima do kojih mi je najviše stalo, poput Srpske književne zadruge i Matice Srpske, ali dugo se već nosim mišlju i da pokrenem štampanje celokupne srpske književnosti do Vuka Karadžića", naveo je Šešelj.
Upitan da li bi oslobađajuća presuda mogla da doprinese boljem izbornom rezultatu SRS, Šešelj je odgovorio da će videti, ali je ponovio očekivanje da na izborima osvoji između 20 i 25 odsto glasova. "Ali najviše bismo voleli da dobijemo više od naprednjaka", rekao je Šešelj.
Upitan da li će posle presude biti prihvatljiviji širem broju ljudi u Srbiji, Šešelj je odgovorio - "već sam bio prihvatljiv".
Odgovarajući na pitanja novinara, on je dodao da njegovom oslobađajućom presudom pada u vodu optužnica protiv troje članova SRS, koji se terete za pritisak na svedoke.
"Ova presuda diskvalifikuje presude protiv njih i ne pada im na pamet da dobrovoljno odu u Hag, a mi ćemo ih braniti svim civilizovanim sredstvima", rekao je Šešelj.
On je naveo i da ga ne zanimaju reakcije hrvatske javnosti i političara i upozorio ih da, ukoliko budu oštri, da će ponovo, kako je rekao, promeniti državnu strukturu u toj zemlji kao što je "doveo na vlast svoju dragu Kolindicu". 
Ulazeći u pres salu, Šešelj je šaljivo konstatovao da je trebalo da naplaćuje ulaznice za današnju konferenciju i upitao novinare zašto su došli u tolikom broju, posle čega je otvorio redovnu konferenciju za štampu. 
Haški tribunal oslobodio je danas Vojislava Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine. 
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA