Najnovije

Devalvacija obrazovanja: Školski udžbenici puni seksističkog sadržaja

Školski udžbenici u zemljama u razvoju puni su seksističkih stavova, saopštio je danas Unesko povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.
Školstvo (Foto: pixabay.com)

Školstvo (Foto: pixabay.com)

Agencija UN navodi da negativni stereotipi i dalje ugrožavaju proces obrazovanja devojčica, jer su ženske ličnosti u udžbenicima suviše često prikazane kao radnice koje obavljaju poslove u domaćinstvu. To je "prikrivena prepreka" za ostvarivanje rodne ravnopravnosti, izjavio je zvaničnik Uneska Manos Antoninis. Ova agencija UN vodila je kampanju za osiguravanje obrazovanja za milione dece koja nemaju pristup školama, a u mnogim siromašnijim zemljama to se uglavnom odnosi na devojčice. U izveštaju se napominje da se ženski likovi često pojavljuju u sekundarnim ulogama u knjigama koje se koriste u školama i upozorava se da to ograničava očekivanja u vezi sa karijerama devojčica. "Osiguravanje da devojčice i dečaci idu u školu je samo jedan deo bitke. Skoro da je još važnije da ih tamo uče o jednakosti. Konstantna rodna pristrasnost u udžbenicima potkopava motivaciju devojčica, njihovo samopouzdanje i učešće u školskim aktivnostima", navodi se u izveštaju. Uz navođenje primera iz zemalja u Aziji i Africi, u izveštaju se dodaje da su muškarci u udžbenicima češće opisani kao poslovni lideri, vlasnici radnji, inženjeri, naučnici i političari, dok se ženama dodeljuju uloge kuvarica i negovateljica dece. Unesko napominje da se u ilustracijama u udžbenicima mnogo češće prikazuju muškarci nego žene i da je to posebno izraženo u materijalima iz oblasti nauke ili matematike. U pojedinim slučajevima, samo jedan od 20 likova u naučnom udžbeniku je žena. Ipak, Unesko konstatuje da postoji manji napredak u pokušajima da se postigne ravnopravnija reprezentacija polova. Agencija UN napominje da nema dovoljno političke volje da se ovaj problem reši i da među odgovornima postoji otpor prema prerađivanju školskih programa.
Prošitajte još:Opasno zračenje zgrade Generalštaba u Beogradu?Vladika Nikolaj: Srbi su izginuli braneći Evropu, sad je vreme da Evropa Srbiji vrati taj dug!
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA