Najnovije

EKSPERT ZA BEZBEDNOST PREDRAG ĆERANIĆ: Koga će u BiH da pojede SIPA?

Bilo je za očekivati da će Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH, nedugo nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću, napraviti novu akciju u Republici Srpskoj, u vidu pretresa određenih institucija i privođenja osumnjičenih.

Predrag Ćeranić (Foto: JuTjub)

Piše: Predrag Ćeranić Narasle međunacionalne tenzije, koje je pomenuta presuda proizvela, ujedno su stvorile i određenu unutarsrpsku homogenizaciju. Evociranje uspomena na početak rata i mnoge zločine nad Srbima, za koje još niko nije odgovarao, ponovno buđenje svijesti o unaprijed određenoj srpskoj krivici za sve zlo koje je snašlo BiH – sve je to proizvela presuda Karadžiću. Stoga je na scenu trebalo vratiti priču o kriminalu i korupciji, prisutnu jedino u „manjem BH entitetu“, kako u Sarajevu nazivaju Republiku Srpsku. 
Nakon Bobar banke i Pavlović banke, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske je treća banka u Srpskoj u koju upadaju specijalci SIPA. Sve je naravno medijski pompezno praćeno. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, rekao je da je današnja akcija Agencije za istrage i zaštitu BiH pokazala bespotrebnu manifestaciju sile i političku obojenost u cjelini, SIPA-e i Tužilaštva BiH, i naglasio da je uvjeren da su zaposleni u Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i u Investiciono-razvojnoj banci radili u skladu sa zakonom. Dodik je naglasio da SIPA nastavlja, pogotovo nakon što su je preuzeli kadrovi SDS-a, da paradira po Republici Srpskoj, sprovodi silu, i pokušava da to sve podvede pod neko zakonsko djelovanje. 
Lokalni izbori se bliže, a prema anketama, Dodik će na izborima da “pomete” SDS. Zato kadrovi SDS ne smiju sjediti skrštenih ruku. “Biće još hapšenja”, najavljivao je ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, praveći od tužilačko-policijskog posla medijsku kampanju. Iz SDS-u koalicione PDP, nedavno je najavljivano rasvjetljavanje “stotinu afera kada se promijeni skupštinska većina”. U uređenim društvima, ta većina se mijenja ili potvrđuje nakon sprovedenih izbora. U BiH se više poseže za parolom “ulica ili hapšenje”, kako se kolokvijalno naziva metoda izvođenja naroda na ulicu i dirigovana upotreba državnih organa u političke svrhe, kojima se želi stvoriti strah, panika, pometnja. Kreatori hibridnog rata, koji se intezivno vodi protiv Srpske, a u kojem je upravljanje utiscima najvažniji posao, kao da imaju pripremljenu listu koga i kada treba hapsiti, koga uplašiti i sa kojim ciljem.
Međutim, istog dana kada je SIPA sprovela svoju akciju u Hagu je izrečena još jedna presuda, i to oslobađajuća, Vojislavu Šešelju. Ponovo je stvoren isti efekat kao i nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću, čak intezivniji. U Srpskoj oduševljenje, u Federaciji BiH i susjednoj Hrvatskoj, nezadovoljstvo, razočaranost. U Srpskoj je opet stvorena nacionalna homogenost. Akcija Tužilaštva BiH i SIPA odlazi u drugi plan, spakovana u policijske fascikle i tužilačke predmete, gdje joj i jeste mjesto, a ne u medijima, jer policijski pretresi ne bi smjeli biti događaj od političkog značaja. U protivnom, ukoliko dozvoli da bude politički instrumentalizovana, SIPA će pojesti sama sebe. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA