Najnovije

OD KOREJE DO SLOVENIJE: Beloruska opozicija u izgnanstvu pronašla način da pritisne Lukašenka

Beloruska opozicija u izgnanstvu smislila je novi potez da privuče pažnju međunarodne zajednice.

Beloruska opozicija (Foto: RIA Novosti)

Belorusi koji žive u inostranstvu, koji podržavaju protestni pokret kod kuće, najavili su da stvaraju „narodne ambasade“ širom sveta. Istovremeno su zvanična beloruska predstavništva nazivali nelegitimnim.

Takva izjava pojavila se na sajtu Belorusabroad.org.

„Mi, Belorusi u inostranstvu ... izjavljujemo da Savetodavni savet Belorusa u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Republike Belorusije nemaju demokratski legitimitet da zastupaju interese Belorusije i Belorusa koji žive u inostranstvu.

Najavljujemo stvaranje narodnih ambasada radi zaštite prava i interesa beloruskih građana u inostranstvu, kao i za zastupanje interesa demokratske Belorusije“, navodi se u objavljenom tekstu.

Prema izvoru, alternativne „ambasade i konzulati“ već su stvorene u Brazilu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Irskoj, Litvaniji, Španiji, Sloveniji, Finskoj, Francuskoj, Ukrajini, Švedskoj, Južnoj Koreji.

Pored toga, objjavljene su i glavne funkcije „narodnih ambasada“ koje uključuju obaveštavanje javnosti o onome što se dešava u Belorusiji, uspostavljanje kontakata sa vladinim agencijama, javnim i sindikalnim organizacijama, poslovnim, naučnim i kulturnim krugovima u inostranstvu, kao i zaštitu prava i interesa građana Belorusije. i pomoć kod prinudnog odlaska iz zemlje.

Napominje se da su predstavnici beloruske dijaspore doneli odluku o stvaranju „narodnih ambasada“ na osnovu rezolucije Svetskog kongresa Belorusa, koji se održao 31. oktobra - 1. novembra 2020. godine.

Naravno, ideju je podržala i odbegla predsednička kandidatkinja Svetlana Tihanovska, koja i dalje '’brani'’ Beloruse sa teritorije Litvanije.

O terorističkom napadu u Rusiji saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA