Najnovije

OBAMA: Razočaran sam što Putin samo misli na odbranu Rusije i jača vojnu moć

VAŠINGTON - Dolazak na vlast ruskog predsednika Vladimira Putina veoma je usporio proces smanjenja nuklearnog naoružanja, smatra američki predsednik Barak Obama. Odbijanje Rusije da učestvuje na nuklearnom samitu u Vašingtonu pokazalo je da u međunarodnoj zajednici ne postoji konsenzus u pokušajima da se spreče nuklearni udari, saopštava televizija Si-En-Bi-Si.

Barak Obama (Foto: Jutujb)

Predsednik Barak Obama je razočaran što SAD i Rusija nisu postigle napredak u smanjenju nuklearnog arsenala koji je on očekivao, saopštava Si-En-Bi-Si. Prema rečima američkog lidera, razlog tome je što ruski predsednik Vladimir Putin pre svega misli o odbrani.
„Zbog toga što je gospodin Putin došao na vlast ili se vratio na mesto predsednika i zbog toga što njegova strateška koncepcija predviđa prioritet vojne moći u odnosu na unutrašnji razvoj Rusije i diverzifikacije ekonomije, do takvog progresa u odnosima sa Rusijom, kako sam se se nadao, nije došlo“, izjavio je Obama.
Vladimir Putin je ove godine odbio da učestvuje na nuklearnom samitu u Vašingtonu. Moskva se „prezrivo ponela“ prema pokušajima SAD da kontroliše proces i preuzme ingerencije međunarodnih agencija, piše Si-En-Bi-Si.
Poslednji dan samita bio je u senci toga što smanjenje nuklearnog arsenala ide suviše sporo. Iako je Obama planirao da sporazum sa Iranom predstavi kao dokaz napretka, odsustvo ključnih figura — posebno Rusije — pokazao je nedostatak konsenzusa u globalnim pokušajima da se spreče nuklearni napadi, zaključuje Si-En-Bi-Si.
Ipak, Obama namerava da sa Rusijom nastavi dijalog o daljem smanjenju nuklearnog arsenala.    
Izvor: sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA