Najnovije

Lukašenkova zemlja čuda

U kontrastima modernizma i socrealističke nostalgije opstaju KGB i Marks, kazina i kombinati, socijalizam i kapitalizam, Vladimir Iljič Lenjin i Bogoljub Karić.

Minsk (Foto: Vikipedija)

Piše: Aleksandar Apostolovski Fasade palata poslovnih korporacija i dugačke, stare zgrade duž prospekta „Nezavisnost” u stilu svedene Staljinove arhitekture, uglačane su kao da se džinovska spremačica svakog dana spušta sa nebesa i vrši veliko spremanje Minska. Fetiš čistoće postao je zaštitni znak Belorusije i sredovečna Ala smeje se mojoj začuđenosti pred sterilnošću dvoipomilionskog grada, dok mi otkriva kako to nije rezultat nebeskog angažmana 'zuza emigrantkinja' koje su pošle za boljim životom, već jednostavne filozofije: "Što manje prljaš grad, to ćeš ga manje čistiti!".
Nije šija, nego vrat. Odlazim u Belorusiju poput mnogih, natovaren predrasudama o Aleksandru Lukašenku koji krši ljudska prava, hapsi opozicione lidere i ne dozvoljava da tamo dopru zraci demokratskog sunca. Kakva zabluda. Po povratku, mrsko mi je da uđem u avion. Ne izlazi mi se iz socrealističkog raja obogaćenog hedonističkim odajama, kao što su hotelski džakuzi u kojem sam lenčario i apartman na devetom spratu koji podseća na predsednički.
Tim šarenim izlogom ruske Evrope čvrstom rukom upravlja predsednik Aleksandar Lukašenko, demonstrirajući kako je moguće da jedna zemlja istovremeno bude član nekoliko potpuno različitih međunarodnih organizacija. Od Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), ili ruskog vojnog saveza, potom Evroazijskog ekonomskog saveza ili ruske EU, do Partnerstva za mir pod okriljem NATO-a i Istočnog partnerstva pod okriljem EU.
Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA