Najnovije

Moskva pozvala na zatišje u trajanju od 72 sata Siriji

MOSKVA - Rusija je pozvala na zatišje u trajanju od 72 sata u sirijskoj oblasti Daraja i istočnoj Goti, počev od danas, u trenutku kada su napori da se primirje pretvori u trajni mir u ratom razorenoj zemlji dospeli na mrtvu tačku.

Damask (Foto: RIA Novosti)

"Da bi se situacija stabilizovala, Ruski centar za pomirenje poziva na zatišje u trajanju od 72 sata u istočnoj Goti i Daraji" izjavio je šef ruskog koordinacionog centra u Siriji Segej Kuralenko.  
Kuralenko je ponovio poziv Moskve da se pobunjenici povuku iz područja pod kontrolom Al-Nusra fronta, da  se odvoje od džihadista i dodao da će Rusija nastaviti sa napadima na ekstremiste. 
Pozivajući se na podatke  iz ruskih i sirijskih obaveštajnih službi, Kuralenko je rekao da su se pobunjenici i džihadisti Al Nusra fronta u istočnoj Goti u predgrađu Damaska pregrupisali i ponovo naoružali i da se  spremaju za novu ofanzivu, prenosi AFP.  
U blizini Alepa, lideri  Al-Nusra fronta organizuju velike vojne snage koje broje oko 6.000 boraca sa ciljem blokade vladinih snaga u gradu. 
Poziv na zatišje je usledio nakon što je Vašington tražio od Moskve da "pritisne Siriju kako bi prekinuli bombardovanje opozicionih snaga i civila u Alepu i predgrađu Damaska". 
SAD i Rusija su partneri u sprovođenju  Bečkog diplomatskog procesa u okviru koga je oformljena Međunarodna grupa za podršku  Siriji, koja se sastala prošle nedelje u glavnom gradu Austrije ali nije doveo do značajnijih pomaka.
Prošle nedelje Moskva je predložila da  Rusija i Sjedinjene Države pokrenu zajedničke vazdušne napade na Al-Nusra front  u Siriji, ali Vašington je odbacio taj predlog. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA