Najnovije

BLAGODATNI OGANJ SIŠAO U JERUSALIMU: Izraelska policija blokirala Stari grad (VIDEO)

Broj vernika koji je ove godine prisustvovao spuštanju Blagodatnog ognja smanjen skoro za petinu.

Blagodatni oganj (Foto: RIA Novosti)

Blagodatni oganj je sišao u Jerusalimu u hramu Groba Gospodnjeg.
Patrijarh Jerusalimski Teofil III je izašao iz Kuvuklije, u kojoj se molio za snishodljivost ognja, i počeo da ga deli ljudima u hramu.

Svečanoj ceremoniji danas je prisustvovao znatno manji broj ljudi, jer je izraelska policija, kao što je i bilo najavljeno, smanjila broj vernika kojima je danas, na Veliku subotu, bilo dozvoljeno prisustvo. 

Prema navodima izraelske policije, broj vernika ove godine sveden je svega na 1.800 ljudi. 

Poređenja radi, prethodnih godina broj osoba koji je mogao da prisustvuje ceremoniji iznosio je 10.000. Nove mere, kako je rečeno, donete su zbog bezbednosti pravoslavaca, kao i muslimana i Jevreja koji tog dana proslavljaju svoje praznike.

Poslednja odluka, kako piše Rojters, izazvala je gnev verskih lidera, koji su ranije najavili da stoga neće sarađivati s vlastima. Oni optužuju izraelske vlasti da time krše prava i slobode lokalnih hrišćanskih zajednica. Žaleći se na najavljene oštre mere, oni su rekli da neće sarađivati s policijom.

Mediji su takođe javili da je policija blokirala ulazak u Stari grad za posetioce, uključujući i novinare.

Na ulazu u ovaj deo grada postavljene su barikade, iako je nekim organizovanim grupama hodočasnika prolaz ipak bio dozvoljen. Bez obzira na to što su ove godine na snazi rigorozne mere, stotine vernika sve vreme se nalazilo na ulazu u Stari grad, nadajući da će im prolaz nekako biti odobren.

"RIA Novosti" prenose da je u Jerusalim stigla i ruska delegacija Fondacije Andreja Prvozvanog, koja bi posebnim avionom kasnije trebalo da prenese plamen Blagodatnog ognja u Rusiju. 

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA